Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A tagság 44 százaléka szavazott Gyurcsányra

2008.03.27. 15:27
Megszavaztatták a pártot Gyurcsány Ferenc új politikájáról. A baloldali polgárosodás programjáról az MSZP-tagok 44 százalékának (15 ezer fő) volt véleménye. A négy kérdés közül a legkevesebben azt támogatták, hogy állami cégekbe vásárolhassák be magukat a polgárok.

Lezárult az MSZP véleménynyilvánító pártszavazása, a tagság 44 százaléka szavazott, zömük igenli Gyurcsány Ferenc új politikáját, jelentette be Simon Gábor. A szocialisták választmányának elnöke szerint most érdemben minősítették a miniszterelnök munkára, tulajdonra, tudásra, munkára épülő programját.

Persze az is igaz, hogy olyan kérdésekben kellett véleményt nyilvánítani,amire normális ember nem mond nemet. Egyrészt azt firtatta az MSZP, hogy egyetért-e azzal, hogy az új magyar polgárosodás támogatása érdekében a munkahelyteremtés legyen meghatározó cél a kormányzati ciklus második felében. Másrészt arra volt kíváncsi a párt, hogy egyetért-e azzal, hogy több jusson az iskoláknak, a több tudás és magasabb színvonal elérhetővé váljon minden gyermek és fiatal számára. Harmadrészt arra kellett válaszolni, miszerint egyetért-e azzal, hogy célzott programokkal segítsék elő, a hátrányos helyzetű térségekben a segélyek mellett munkájuk legyen az embereknek. A negyedik kérdés pedig úgy hangzott: egyetért-e azzal, ösztönözzük, hogy minél több honfitársunk juthasson kedvezményes formában saját tulajdonrészhez a nemzet vagyonából.

A munkára és a tudásra vonatkozó kérdésekre, állította Simon Gánbor, a szavazók 98-99 százaléka mondott igent, míg a tulajdonosi programot 87 százalék helyeselte. (Az utolsó kérdés gyengébb szereplését a párt vezetői állítólag a nem egyértelmű megfogalmazással magyarázzák.) Összesen 14725 élt a véleménynyilvánítás jogával, ez a párttagok 44,6 százaléka. A szám még változhat, mert a telefonon beérkezett szavazatok, online kérdőívek összesítése jelenleg is folyik.

A pártszavazás eredményét a szombati pártértekezleten vitatják majd meg, igaz ez valószínűleg csak egyszerű konzultációt jelent, ugyanis e plénum semmilyen legitim felhatalmazással nem bír, így kötelező állásfoglalást sem hozhat. Az MSZP választmánya egyébként február 23-án rendelt el országos véleménynyilvánító pártszavazást a baloldali polgárosodással kapcsolatban. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök akkor arról beszélt, hogy azt várja, a március végi pártértekezletet megelőző, az elmúlt másfél évet értékelő vitáknak növekedjen a tétjük, és hogy minden párttag érezze: állást kell foglalnia, fontos a véleménye.