Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

A tagság 44 százaléka szavazott Gyurcsányra

2008.03.27. 15:27
Megszavaztatták a pártot Gyurcsány Ferenc új politikájáról. A baloldali polgárosodás programjáról az MSZP-tagok 44 százalékának (15 ezer fő) volt véleménye. A négy kérdés közül a legkevesebben azt támogatták, hogy állami cégekbe vásárolhassák be magukat a polgárok.

Lezárult az MSZP véleménynyilvánító pártszavazása, a tagság 44 százaléka szavazott, zömük igenli Gyurcsány Ferenc új politikáját, jelentette be Simon Gábor. A szocialisták választmányának elnöke szerint most érdemben minősítették a miniszterelnök munkára, tulajdonra, tudásra, munkára épülő programját.

Persze az is igaz, hogy olyan kérdésekben kellett véleményt nyilvánítani,amire normális ember nem mond nemet. Egyrészt azt firtatta az MSZP, hogy egyetért-e azzal, hogy az új magyar polgárosodás támogatása érdekében a munkahelyteremtés legyen meghatározó cél a kormányzati ciklus második felében. Másrészt arra volt kíváncsi a párt, hogy egyetért-e azzal, hogy több jusson az iskoláknak, a több tudás és magasabb színvonal elérhetővé váljon minden gyermek és fiatal számára. Harmadrészt arra kellett válaszolni, miszerint egyetért-e azzal, hogy célzott programokkal segítsék elő, a hátrányos helyzetű térségekben a segélyek mellett munkájuk legyen az embereknek. A negyedik kérdés pedig úgy hangzott: egyetért-e azzal, ösztönözzük, hogy minél több honfitársunk juthasson kedvezményes formában saját tulajdonrészhez a nemzet vagyonából.

A munkára és a tudásra vonatkozó kérdésekre, állította Simon Gánbor, a szavazók 98-99 százaléka mondott igent, míg a tulajdonosi programot 87 százalék helyeselte. (Az utolsó kérdés gyengébb szereplését a párt vezetői állítólag a nem egyértelmű megfogalmazással magyarázzák.) Összesen 14725 élt a véleménynyilvánítás jogával, ez a párttagok 44,6 százaléka. A szám még változhat, mert a telefonon beérkezett szavazatok, online kérdőívek összesítése jelenleg is folyik.

A pártszavazás eredményét a szombati pártértekezleten vitatják majd meg, igaz ez valószínűleg csak egyszerű konzultációt jelent, ugyanis e plénum semmilyen legitim felhatalmazással nem bír, így kötelező állásfoglalást sem hozhat. Az MSZP választmánya egyébként február 23-án rendelt el országos véleménynyilvánító pártszavazást a baloldali polgárosodással kapcsolatban. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök akkor arról beszélt, hogy azt várja, a március végi pártértekezletet megelőző, az elmúlt másfél évet értékelő vitáknak növekedjen a tétjük, és hogy minden párttag érezze: állást kell foglalnia, fontos a véleménye.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!