Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Akik az új miniszterelnökről döntenek

2004.08.24. 20:31
Az MSZP szerint nem publikus, hogy a párt miniszterelnök-jelölő kongresszusán kikből áll össze a 657 küldött. Az Indexnek sikerült megszereznie egy listát arról, hogy melyik megyét hány küldött képviseli, csupán egyetlen küldöttről nem sikerült információt szereznünk. Számos megyében ma este döntenek arról, melyik jelölt mellé állnak szerdán.
Küldöttek megoszlása megyék szerint
Budapest125
Bács-Kiskun18
Baranya24
Békés16
Borsod31
Csongrád13
Fejér15
Győr14
Hajdú Bihar26
Heves 19
Jász-Nagykun-Szolnok20
Komárom15
Nógrád11
Pest36
Somogy14
Szabolcs22
Tolna8
Vas10
Veszprém14
Zala7
455
A legnagyobb küldötti csoportot az MSZP szerdai kongresszusán a parlamenti frakció jelenti, hiszen mind a 178 parlamenti képviselő automatikusan a kongresszus szavazati joggal rendelkező résztvevője lehet. Az MSZP annyit hajlandó elárulni, hogy összesen 656 szocialista küldött vesz részt a szerdai kongresszuson, de hogy melyik megye hány küldöttel képviselteti magát, az már nem tartozik a nyilvánosságra.

Az eseményen szavazati joggal rendelkezik még tisztségéből adódóan a szocialista párt négy platformjának 3-3 képviselője, illetve a pénzügyi ellenőrző bizottság nyolc tagja. Automatikusan kongresszusi küldött lenne az etikai bizottság elnöke is, ő azonban parlamenti képviselőként már résztvevője a szerdai eseménynek.

A legtöbb küldöttet az Index birtokába került adatok szerint - amelyek pontatlanságot is tartalmazhatnak, mert az MSZP hivatalosan titkolja, honnan hányan szavazhatnak - Budapest küldheti, a fővárost 125-en képviselik A legkevesebb döntéshozót Zala megye delegálhatja a kongresszusra, hét küldött személyében. A 657 küldött közül tehát 323-an budapestiek, parlamenti képviselők, a platformok delegáltjai, illetve a pénzügyi ellenőrző bizottság tagjai. A vidéki, mezei párttagokat összesen 332-en képviselik, egy kongresszusi küldött pedig az Index számításaiban elveszett.

Hiányzókra is lehet számítani, egyrészt a kongresszus nyári időpontja miatt, másrészt azért, mert a tavalyi kongresszusra megválasztott küldöttek közül néhány párttagot kizártak, többen elhaláloztak, a helyükre pedig az alapszabály alapján egyelőre nem lehet új küldötteket delegálni.

Baloldali Tömörülés3
Harmadik Hullám3
Szocialista Platform3
Szociáldemokrata Értékekért Platform3
A teljes parlamenti frakció178
Központi Pénzügyi Ellenőrző Bizottság8

Gyurcsány mellett

A szocialisták októberi tisztújító kongresszusán már az új küldöttek szavazhatnak, akiket szeptember 15-éig kell majd megválasztani. Egyes vélemények szerint ezért, ha szeptember 15-e után tartották volna a miniszterelnök-választást, az a hírek szerint amúgy is jól álló Gyurcsány Ferencnek kedvezett volna.

Csongrád, Nógrád, Somogy, Győr-Moson-Sopron, Békés és Fejér megye küldöttei már állást foglaltak Gyurcsány Ferenc mellett, Jász-Nagykun-Szolnok megyében szoros verseny mellett Gyurcsánynak van több támogatója. Tolna megyében nem mérik fel előzetesen, hogy ki kit támogat, de a megyei pártelnök szerint többségben vannak a Gyurcsány-hívők, mint ahogy előzetes adatokra hivatkozva így nyilatkozott Borsod-Abaúj-Zemplén Hajdú-Bihar és Baranya megye vezetése is.

Kiss mellett

A jelöltek megyék szerinti támogatottsága kedden délután
Vas megyében Kiss Pétert biztosították támogatásukról. Bács-Kiskun megye pártvezetője Kiss Péter támogatását valószínűsítette, és Mandur László budapesti pártelnök szerint Budapesten is Kissnek állhat a zászló. Ennek ugyanakkor ellentmond, hogy több vezető budapesti szocialista politikus az Indexnek azt mondta, a főváros erősen megosztott a szerdai döntés előtt, így legalábbis merészség volt Mandur részéről a Kiss Péter melletti határozott kiállás. Ezt erősíti az is, hogy kedden este kiderült, nemcsak a XVI. kerület, hanem Csepel is Gyurcsányt támogatja. Ugyancsak a kancelláriaminiszter támogatásáról beszélt Keleti György Komárom-Esztergom megyei elnök, hivatalos döntésüket azonban nem ismertetik.

A veszprémi, a zalai, a borsodi, és a baranyai szocialisták csak kedden este nyilatkoznak arról, kit támogatnak majd. Bács-Kiskunban, Tolnában, Komárom-Esztergomban, Hajdú-Biharban nem ismertetik előzetesen a döntést, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nem is egyeztetnek, Pest megyében pedig szerda reggelre lehet végeredmény. Arról nincs információ, hogy Budapesten mikor döntnek arról, kit támogatnak.

Heves megyében nem fogadtak el közös álláspontot, a két miniszterelnök-jelölt támogatottsága azonos.