Gál
3 °C
16 °C

Gyurcsány: akadályozzák a gyűlöletbeszéd elleni fellépést

2009.01.23. 13:56
Nyíltan támadják az emberi méltóságot azok, akik akadályozzák, hogy az Országgyűlés jogi eszközöket teremtsen a gyűlöletbeszéd elleni fellépéshez - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke pénteken Budapesten, a Kísértet járja be Európát: a rasszizmus kísértete című nemzetközi konferencián. A Fidesz szerint "furcsa", ha olyan valaki szónokol "rasszizmusról, szélsőjobbról", aki olyan villában él, amelyet előbb a nyilasok, aztán a kommunisták koboztak el zsidó tulajdonosától. Az SZDSZ elnöke szerint az, aki a szólásszabadságot korlátozó törvényt akar alkotni, nem akar cselekedni.

A kormányfő az Európai Parlament szocialista frakciója, az MSZP európai parlamenti delegációja és a Táncsics Alapítvány által szervezett konferencián kijelentette: az MSZP évek óta küzd a világos jogi környezetért, kevés sikerrel, mert létrejött egy nagyon színes koalíció, a jobboldali pártok egy részével és a liberálisok egy csoportjával. Ők hatalmi érdekekből, illetve alkotmányos jogvédelemre hivatkozva utasítják el a jogi szabályozást.

Gyurcsány Ferenc szerint Magyarország nehéz helyzetben van, mert a rendszerváltás után nem jött létre a demokratikus közép koalíciója, a magyar jobboldal szolidárisabb volt a szélsőjobboldallal, mint a balközéppel. A politikus ezt - mint mondta - a jobboldal történelmi tévedésének tartja, mivel európai demokrácia egyik legfontosabb tartópillére a balközép és a jobbközép társadalmi, politikai együttműködése. Kérdésre válaszolva a kormányfő úgy vélte, újabb és újabb kezdeményezéseket kell tenni a jogi szabályozás megteremtésére. 

A miniszterelnök szerint a magyar parlament meghatározó erőinek világossá kell tenniük, hogy semmilyen közösséget nem vállalnak a rasszizmus, az antiszemitizmus képviselőivel. Gyurcsány Ferenc szerint a közép-európai országok "közös nyavalyája" az a dilemma, hogy ha valaki meg akarja őrizni nemzeti hagyományait, akkor már nem lehet demokrata, ha pedig modernizálni akar és demokrata akar lenni, akkor könnyen a nemzetietlenség vádját húzza saját fejére. Szerinte hazafias cselekedet az is, ha valaki felteszi a kérdést: "mi lesz veled, Magyarország, ha nem tartod a lépést a világgal?"

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője közleményben reagált az elhangzottakra. "Elég furcsa, ha rasszizmusról, szélsőjobbról szónokol az az ember, aki minden nap egy olyan villából jár dolgozni, amelyet kétszeresen: előbb a nyilasok, majd a kommunisták koboztak el zsidó tulajdonosától" - írta az ellenzéki politikus állásfoglalásában.

"Bibó István azt mondta, a demokratát arról lehet megismerni, hogy nem fél" - mondta Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke. "Én pedig nem félek, és nagyon sokan a demokraták közül nem félünk ebben az országban. Eszünk ágában sincs a szabadságunkat kockára tenni, feláldozni, korlátozni azért, mert vannak jónéhányan az országban, akik kifejezetten ezt szeretnék" - válaszolta az MTI kérdésére a szabad demokraták elnöke. Hozzátette, a kormányfőnek is azt javasolja, hogy "határozottan kellene fellépni".

Fodor Gábor szerint ugyanis az, hogy nem félnek. még nem jelenti azt, hogy nem kell határozottan világossá tenni, mit gondolnak a szélsőjobboldali törekvésekről. A pártelnök szerint viszont az, aki állandóan arra mutogat, hogy olyan törvényt kell alkotni, amely korlátozza a szólásszabadságot, az amellett teszi le a voksot, hogy nem akar cselekedni. Hozzátette, hogy liberálisok nem fogják megengedni a szabadságjogok korlátozását.