Franciska, Fanni
-4 °C
7 °C

Politikai csatározás Szombathelyen

2003.05.16. 16:16
Visszautasította a szombathelyi szocialista városvezetés a Fidesz helyi szervezetének vádjait. Az alpolgármester szerint az önkormányzat törvényesen vett fel pályáztatás nélkül 800 millió forint hitelt az OTP-től. A Fidesz azt is kifogásolta, hogy pályázat nélkül kapott szakértői megbízást kivitelezési munkákra szóló pályázat elkészítésére a szocialista kötődésű Dolomit Kft. A cég tulajdonosa, a közgyűlés szocialista frakciójának vezetője szerint a megbízást még a fideszes városvezetéstől kapták.
A szombathelyi közgyűlés határozott arról, hogy az önkormányzat pályáztatás nélkül vegyen fel 800 millió forint hitelt számlavezető bankjától, az OTP-től. A közbeszerzési törvény nem írja elő, hogy pénzügyi szolgáltatást kötelezően pályáztatni kellene - közölte Csermelyi András, Szombathely szocialista alpolgármestere pénteki tájékoztatóján. Horváth Zsolt fideszes képviselő korábban újságírók előtt kifogásolta, hogy az önkormányzat versenyeztetés nélkül kötött hitelszerződést.

Kedvező volt az ajánlat

Csermelyi András emlékeztetett: a pénzintézet évek óta az önkormányzat számlavezető bankja, és az utóbbi tíz évben több százmillió forintnyi hitelt nyújtott a városnak. Az alpolgármester kijelentette: nincs összeférhetetlenség abban, hogy korábban az OTP osztályvezetője volt. Hangsúlyozta: választott tisztségviselőként semmi köze a pénzintézethez és mandátumának lejárta után sem kíván oda visszatérni, mivel nyugdíjba vonult.

A szombathelyi önkormányzat hitelállománya jelenleg 1 milliárd 750 millió forint, ebből 1 milliárd 674 milliót az OTP adott. Csermelyi szerint az OTP ebben az esetben is kedvező ajánlatot tett, vállalta, hogy tavalyi kondíciókkal nyújt fejlesztési hitelt az önkormányzat számára.

Csermelyi András tendenciózusnak nevezte az ellenzéknek ebben az ügyben született és a helyi sajtóban is napvilágot látott nyilatkozatait, azok tartalmát pedig visszautasította.

A fideszes vezetés bízta meg a Dolomitot

A Fidesz azt is kifogásolta, hogy pályázat nélkül kapott szakértői megbízást a szombathelyi sportcsarnok kivitelezési munkáinak bonyolítására kiírandó pályázat elkészítésére a szocialista kötődésű Dolomit Kft.

A tájékoztatón Szűcs Gábor, a közgyűlés szocialista frakciójának vezetője, a gazdasági bizottság elnöke elmondta: vállalkozását még az előző fideszes vezetésű önkormányzat bízta meg.

A Dolomit Kft. fontolgatja, hogy jogi lépéseket tesz jó hírnevének megsértése miatt.