Melinda, Vivien
-5 °C
3 °C

Nőtt a csatlakozáspártiak aránya

2003.02.19. 08:07
Újra kétharmad körüli az EU-csatlakozást támogatók aránya a Szonda Ispsos telefonos felmérése szerint - derül ki a Szonda Ipsos felméréséből, amelyet a Népszabadság megbízásából készített.. A megkérdezettek 70 százaléka biztosan ott lesz az április 12-ei EU-népszavazáson és a biztosan voksolók 67 százaléka igennel fog szavazni. Az összes válaszoló 8 százaléka elutasítja EU-integrációnkat, míg 21 százaléknyi a bizonytalanok aránya.
Az EU-val kapcsolatos jelenlegi tájékoztatás a társadalomban erőteljesen meglévő igényt elégít ki. Az emberek fele azt mondja, hogy nagymértékben érdeklődik az ország európai integrációjával kapcsolatban, s további 24 százalék is négyes fokozottal jelölte - egy ötfokú skálán - tájékozódási vágyát - derül ki a Szonda Ipsos telefonos felméréséből, melyet a Népszabadság megbízásából készített a közvélemény-kutató cég.

Hetven százaléknyian most vasárnap elmennének

Ha az érdeklődés mértékét átlagoljuk - egy százfokú skálán -, 80 pontot kapunk, ami az integráció iránti rendkívül magas információéhséget jelzi. Az emberek igen magas hányada, 70 százaléka az áprilisban esedékes ügydöntő népszavazás biztos résztvevőjének gondolja magát. Ugyancsak sokan - 67 százalék - vélekednek úgy, hogy támogatni fogják a csatlakozást. A határozottan ellenzők aránya 8 százalék, míg a bizonytalanoké 21 százalék.

A felmérés szerint a támogatók arányát ezúttal is főként társadalmi státus és párthovatartozás differenciálja. A diplomások, a budapestiek, illetve az MSZP hívei az átlagot meghaladó mértékben csatlakozáspártiak (86, 78, 78). A Fidesz táborában 59 százalék az EU-pártiak aránya, míg 10 százalékuk elutasítja a csatlakozást, 31 százalékuk pedig hezitál.