Judit
3 °C
7 °C

Szonda: vezet az MSZP, második a Fidesz

2002.06.22. 12:06
Április vége óta mind az MSZP, mind a Fidesz növelte támogatottságát. Ha most lennének a választások, csak a két nagy párt juthatna parlamentbe. A Szonda Ipsos Népszabadságban közzétett felmérése szerint a választások után két hónappal az MSZP-t a biztos pártválasztók 48 százaléka támogatja, a Fidesznek pedig 44 százalékos a tábora.
A június első felében végzett közvélemény-kutatás szerint nem a korábbi választásokat követő események történtek a pártok támogatottságában. A Népszabadság által közölt vizsgálat eredménye ugyanis azt mutatja, hogy nem fordul egyértelműen a nyertes javára a közhangulat. Áprilishoz képest mind az MSZP, mind a Fidesz újabb szavazókra tett szert. A szocialisták a választásokon elért 42 százalékot a biztos pártválasztók körében 48-ra tudták bővíteni. A Fidesz 41 százalékos eredménye pedig mostanra 44-re emelkedett. A többletszavazók megszerzése a kisebb pártok táborának csökkenésével járt együtt. Az SZDSZ-t júniusban már csak a biztos pártválasztók 3 százaléka támogatja, a MIÉP 2 százalékon áll, az MDF, a Centrum és a Munkáspárt pedig csak 1-1 százalékot tud felmutatni.

2,5-2,5 millióan

A Szonda Ipsos adatai szerint a pártpreferenciák erőteljes koncentrálódást mutatnak, mind jobban érzékelhető a két vezető párt dominanciája. Amíg az MSZP és a Fidesz szavazótáborának nagysága meghaladja a 2,5-2,5 millió főt, addig az SZDSZ jelenlegi támogatóinak száma valamivel 200 ezer fő alatti, a MIÉP ennek fele, a többi párté pedig csak ezrekben, tízezrekben mérhető. Nem lankad a szavazói kedv, a megkérdezettek 77 százaléka egy mostani választás biztos résztvevőjének tartja magát. Javarészt azok mutatnak részvételi hajlandóságot, akik április 7-én is ott voltak az urnáknál, de az akkor távolmaradók közül is most minden ötödik aktívnak mutatkozik.

Árok helyett szakadék?

Az ellenszenvek szerkezete azt jelzi, hogy nem múlt el nyomtalanul a választási kampány. A Népszabadság cikke szerint a fideszesek 45 százaléka az MSZP-t tekinti olyan pártnak, amelyre semmiképpen nem szavazna. Az elutasítás kölcsönös, a szocialisták 43 százaléka a Fideszt zárja ki mindenekelőtt a voksra érdemesíthető pártok sorából. Ezek az arányok mindkét esetben messze a legmagasabbak, tehát nagyon távol került egymástól a két szavazótábor. Ezt a jelenséget igazolja az is, hogy ma alig vannak (3-4 százaléknyian) olyan MSZP- és Fidesz-szavazók, akik számára a másik párt szóba jöhet tartalékként.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?