Tekla
8 °C
20 °C

Szonda: vezet az MSZP, második a Fidesz

2002.06.22. 12:06
Április vége óta mind az MSZP, mind a Fidesz növelte támogatottságát. Ha most lennének a választások, csak a két nagy párt juthatna parlamentbe. A Szonda Ipsos Népszabadságban közzétett felmérése szerint a választások után két hónappal az MSZP-t a biztos pártválasztók 48 százaléka támogatja, a Fidesznek pedig 44 százalékos a tábora.
A június első felében végzett közvélemény-kutatás szerint nem a korábbi választásokat követő események történtek a pártok támogatottságában. A Népszabadság által közölt vizsgálat eredménye ugyanis azt mutatja, hogy nem fordul egyértelműen a nyertes javára a közhangulat. Áprilishoz képest mind az MSZP, mind a Fidesz újabb szavazókra tett szert. A szocialisták a választásokon elért 42 százalékot a biztos pártválasztók körében 48-ra tudták bővíteni. A Fidesz 41 százalékos eredménye pedig mostanra 44-re emelkedett. A többletszavazók megszerzése a kisebb pártok táborának csökkenésével járt együtt. Az SZDSZ-t júniusban már csak a biztos pártválasztók 3 százaléka támogatja, a MIÉP 2 százalékon áll, az MDF, a Centrum és a Munkáspárt pedig csak 1-1 százalékot tud felmutatni.

2,5-2,5 millióan

A Szonda Ipsos adatai szerint a pártpreferenciák erőteljes koncentrálódást mutatnak, mind jobban érzékelhető a két vezető párt dominanciája. Amíg az MSZP és a Fidesz szavazótáborának nagysága meghaladja a 2,5-2,5 millió főt, addig az SZDSZ jelenlegi támogatóinak száma valamivel 200 ezer fő alatti, a MIÉP ennek fele, a többi párté pedig csak ezrekben, tízezrekben mérhető. Nem lankad a szavazói kedv, a megkérdezettek 77 százaléka egy mostani választás biztos résztvevőjének tartja magát. Javarészt azok mutatnak részvételi hajlandóságot, akik április 7-én is ott voltak az urnáknál, de az akkor távolmaradók közül is most minden ötödik aktívnak mutatkozik.

Árok helyett szakadék?

Az ellenszenvek szerkezete azt jelzi, hogy nem múlt el nyomtalanul a választási kampány. A Népszabadság cikke szerint a fideszesek 45 százaléka az MSZP-t tekinti olyan pártnak, amelyre semmiképpen nem szavazna. Az elutasítás kölcsönös, a szocialisták 43 százaléka a Fideszt zárja ki mindenekelőtt a voksra érdemesíthető pártok sorából. Ezek az arányok mindkét esetben messze a legmagasabbak, tehát nagyon távol került egymástól a két szavazótábor. Ezt a jelenséget igazolja az is, hogy ma alig vannak (3-4 százaléknyian) olyan MSZP- és Fidesz-szavazók, akik számára a másik párt szóba jöhet tartalékként.