Emőke
-4 °C
9 °C

Szonda: a Sólyom-beszéd erősítette az indulatokat

2006.10.04. 09:19

A megkérdezettek 46 százaléka szerint Sólyom László vasárnap esti, közvetlenül az urnazárás után elmondott beszéde tovább erősítette az indulatokat, míg 32 százalék szerint inkább a politikai élet stabilitását idézte elő. Ez derül ki a Szonda Ipsos hétfő esti, 1000 fős, országos reprezentatív telefonos felméréséből, melyet a Népszabadság ismeret részletesen.

A szöveget ismerők 28 százaléka szerint a beszéd legfőbb üzenete az, hogy a kormánypártok mondassák le a miniszterelnököt/a miniszterelnök mondjon le, míg a második leggyakrabban említett mondanivaló volt az, hogy a jelenlegi helyzetet a parlamentnek kell megoldania, de ezt már csak 16 százalék nevezte meg.

Míg a szövegről hallomást szerzők 79 százaléka helyesen tudta azt, hogy a köztársasági elnök hatáskörébe a miniszterelnök leváltása nem tartozik bele, addig a kormánypártiak 7 százaléka, az ellenzéki szavazóknak pedig 23 százaléka gondolta úgy, hogy Sólyom László egy személyben dönthet Gyurcsány Ferenc sorsáról.

A kérdezettek 41 százaléka szerint elsősorban az ellenzéknek származott haszna a beszéd elhangzásából, s mintegy 30 százalék azok aránya, akik a beszéd előkészítésében politikai pártok részvételét is elképzelhetőnek tartják.