Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ugyanannyian, csak jobban szeretik a két nagy pártot

2008.09.29. 10:21
A Fidesz őrzi a nagyjából két és fél milliós, az MSZP másfél milliós táborát - derült ki a Szonda Ipsos szeptemberi felméréséből.

A nyár eleje óta nincsen szavazói jövés-menés a két párt környékén, a Fidesz tábora két és fél milliós, az MSZP másfél milliós. Ezt mutatja a Szonda Ipsos szeptemberi, a Népszabadságban megjelent felmérése, amely másfél ezer választókorú megkérdezésével szeptember 17-24. között készült. A szavazásukat biztosra ígérők körében a Fidesz 60, az MSZP 30 százalékon áll. Az SZDSZ itt 2, az MDF három százalékon áll.

Ami változott: míg augusztusban a fideszesek 64, az MSZP-sek 58 százaléka ígérte meg, hogy elmenne egy mostani választásra. Ezek az arányok szeptemberre valamelyest emelkedtek, 67, illetve 62 százalékra.

A kormánykoalíció szakadása módosította az érintett szavazók gondolkodását is. Tavaly még az MSZP-sek harmada, az idén tavasszal nagyjából 15 százaléka, mostanában pedig szűk egytizede nevezte meg másodikként preferált pártjaként az SZDSZ-t. A szabad demokraták körében egyötödnyien tartják számon az MSZP-t, mint amelyikre szívesen szavaznának. Bár az SZDSZ ellenzéki párt lett, de lényegében senki nem akad közöttük, akinél szóba jönne tartalékként a Fidesz. A távolságtartás kölcsönös, a nagyobbik ellenzéki párt hívei között egyáltalán nincs potenciális támogatója az SZDSZ-nek.

A pártpreferenciájukban bizonytalan szavazók jelenleg 15 százalékos csoportjának egy-egyötöde kacsingat az MSZP-re, illetve a Fideszre, azaz mindkét pártnak van esélye nagyjából negyedmillió pluszszavazatot begyűjteni.