Mária
17 °C
29 °C

Ugyanannyian, csak jobban szeretik a két nagy pártot

2008.09.29. 10:21
A Fidesz őrzi a nagyjából két és fél milliós, az MSZP másfél milliós táborát - derült ki a Szonda Ipsos szeptemberi felméréséből.

A nyár eleje óta nincsen szavazói jövés-menés a két párt környékén, a Fidesz tábora két és fél milliós, az MSZP másfél milliós. Ezt mutatja a Szonda Ipsos szeptemberi, a Népszabadságban megjelent felmérése, amely másfél ezer választókorú megkérdezésével szeptember 17-24. között készült. A szavazásukat biztosra ígérők körében a Fidesz 60, az MSZP 30 százalékon áll. Az SZDSZ itt 2, az MDF három százalékon áll.

Ami változott: míg augusztusban a fideszesek 64, az MSZP-sek 58 százaléka ígérte meg, hogy elmenne egy mostani választásra. Ezek az arányok szeptemberre valamelyest emelkedtek, 67, illetve 62 százalékra.

A kormánykoalíció szakadása módosította az érintett szavazók gondolkodását is. Tavaly még az MSZP-sek harmada, az idén tavasszal nagyjából 15 százaléka, mostanában pedig szűk egytizede nevezte meg másodikként preferált pártjaként az SZDSZ-t. A szabad demokraták körében egyötödnyien tartják számon az MSZP-t, mint amelyikre szívesen szavaznának. Bár az SZDSZ ellenzéki párt lett, de lényegében senki nem akad közöttük, akinél szóba jönne tartalékként a Fidesz. A távolságtartás kölcsönös, a nagyobbik ellenzéki párt hívei között egyáltalán nincs potenciális támogatója az SZDSZ-nek.

A pártpreferenciájukban bizonytalan szavazók jelenleg 15 százalékos csoportjának egy-egyötöde kacsingat az MSZP-re, illetve a Fideszre, azaz mindkét pártnak van esélye nagyjából negyedmillió pluszszavazatot begyűjteni.