Valér
2 °C
8 °C

Több autópálya, magasabb nyugdíj

2001.10.02. 18:07
A kamatokkal együtt 1,7 százalékos nyugdíjemelést határozott el a kormány, ez úgy jön ki, hogy január elsejéig visszamenőleg másfél százalékkal emelték a nyugellátásokat és az ahhoz kötött rendszeres szociális támogatásokat. A kormány emellett arról is határozott, hogy november elsejével újra ingyenessé teszi a fogmegtartó kezeléseket, és azt is konstatálta, hogy kétszáz külső üzletrész-tulajdonos már pénzéhez jutott. Szóba került a gazdaságélénkítő csomag, mely 100 milliárd forintot irányoz elő gyorsforgalmi utak építésére.
Novemberben már az emelt nyugdíjakat kézbesíti a posta, mert a kabinet úgy határozott, hogy január elsejéig visszamenőleg másfél százalékkal növeli a nyugdíjakat. Ugyanilyen mértékben nőnek a nyugdíjminimumhoz kötött rendszeres szociális juttatások is - jelentette be a kabinet keddi ülését követően Borókai Gábor kormányszóvivő. Tájékoztatása szerint kamatra is számíthatnak az időskorúak, így összességében 1,7 százalékos emelésre kerül sor, ami Borókai szerint átlagosan nyugdíjasonként 7300 forintot jelent, amiből körülbelül 800 forint a kamat. A kabinet e döntése 22,3 milliárd forintba kerül majd.

Megszüntetné a kormány a névtelen bankbetéteket

A kormány döntött a pénzmosás elleni törvénycsomagról is. A jogszabály tervezetét hamarosan benyújtják a törvényhozáshoz, mely a végső döntést meghozhatja. Ennek alapján megszűnnének az anonim betétek, vagyis a módosítást követően már csak névre szóló betéteket nyithatnának. A tervezet szerint a meglévő névtelen betéteket pedig névre szólóvá kellene alakítani. Valamennyi értékpapír névre szólóvá változna, illetve ha megbízottként helyez el valaki bankbetétet, köteles lenne felfedni megbízója kilétét.

Ugyancsak ez volna a helyzet, a külföldre vitt egymilliónál jelentősebb készpénznél. A pénzmosásról szóló jogszabályt kiterjesztenék a nemesfém-kereskedőkre éppúgy, mint az egyéni vállalkozásokra, az ügyvédekre és a közjegyzőkre, de még a vámhatóságra is. Szintén érintettekké válnának az ingatlanforgalmazók is. Szigorítanák a pénzváltást és a jelenleginél jóval kevesebben ténykedhetnének ebben az üzletágban. A módosítás elemeként a jövőben a hitelintézeteknek minden kétmillió forintot elérő, illetve azt meghaladó pénzelhelyezés, pénzátutalás esetében kötelező lesz a befizetőt azonosítaniuk.

Kétszázmilliárd a gazdaságélénkítésre

A kabinet első olvasatában tárgyalt a gazdaságélénkítő csomagról, melyet fideszes berkekben csak Széchenyi Terv Pluszként aposztrofáltak. Eszerint kétszázmilliárd forintot fordítanának a gazdaságélénkítésre, ugyanis az USA elleni terrortámadás miatt ez szükségessé válhat. Újabb százmilliárdot fordítanának gyorsforgalmi utak építésére, harmincmilliárdot vasúti fejlesztésre. Tízmillióról harmincra emelnék a vállalkozások adókedvezményét, ha a pénzt fejlesztésekre fordították.

A kormány határozott arról is, hogy az FVM-nek október végéig koncepciót kell kidolgoznia a szövetkezeti külső üzletrészvagyon további hasznosításáról. A szóvivő tájékoztatása szerint a külső üzletrészek kifizetése kapcsán 2.700 esetben kötöttek szerződést, és kétszáz esetben már a kifizetés is megtörtént.

November 1-jétől ismét ingyenessé válnak a fogmegtartó kezelések. Az egészségügyi reform keretében pedig az egészségügyi szolgáltatások színvonalának emelése érdekében a háziorvosok a jelenlegi 4.000-11.000 forint helyett 26.000-43.000 forintot kaphatnak gépkocsifenntartásra az egészségbiztosítástól.