Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Gusztos rendezné az SZDSZ-es fb-tagságokat

2008.07.21. 10:18
Az SZDSZ nem tűnhet a szocialisták lekötelezettjének, így őszig rendezni kell a felügyelőbizottságokban dolgozó liberális delegáltak sorsát, mondta Gusztos Péter. Ami a nagypolitikát illeti, szabad demokrata politikus szerint pártja sem a fideszes, sem a szocialista hatalmi ambíciókat nem hajlandó támogatni.

Gusztos Péter szerint őszre tiszta helyzetet kell teremteni az állami vállalatokban és felügyelőbizottságokban helyet foglaló, a szabad demokraták holdudvarához tartozó szakértők helyzetét illetően. Ugyanis, magyarázta a liberális frakcióvezető-helyettes az MTV Nap-kelte című műsorában, az SZDSZ egy ellenzéki párt, így nem állhat fenn még a látszata sem annak, hogy a szocialista párt lekötelezettje lenne bármilyen értelemben. Igaz, tette hozzá Gusztos, a felügyelőbizottsági tagokat formálisan nem a pártok delegálják, megbízásuk az állami vállalatok jelentős részénél miniszteri, máshol pedig önkormányzati döntés.

Ami az SZDSZ jelenlegi helyzetét illeti, Gusztos szerint nem igaz, hogy morálisan, és támogatottságát tekintve nagy bajban lenne az SZDSZ. A párt, mondta a frakcióvezető-helyettes, egy kivételes lehetőség előtt áll, s csak akkor lesz nagy bajban, ha nem tud élni azzal. A lehetőség praktikus politikai előnyiről (például kormányváltás) Gusztos annyit mondott, hogy az SZDSZ nem lesz a Fidesz partnere egy program nélküli kormánybuktatásban, de az MSZP-jé sem egy program nélküli kormányzásban.

"Önmagában egy olyan kormányzás, amelynek az elsődleges politikai célja Gyurcsány Ferenc és a szocialista párt hatalmon maradása, az SZDSZ számára nem egy önérték", fejtegette a politikus. Márpedig szerinte a kormányprogram megszűnt, elfogyott, s amióta az SZDSZ kilépett a koalícióból, azt látják, hogy a kabinet több területen vagy visszafordult, teljes passzivitásba menekült, vagy látszatintézkedésekkel próbál a felszínen maradni.