Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szakmai szervezetekkel fog össze az MSZP az SZDSZ ellen

2007.05.05. 20:28
Szakmai szervezetekkel tárgyalt az MSZP az egészségügyi átalakításról. A Magyar Orvosi Kamara szerint az üzleti alapú egészségügyi biztosítás csődbe vinné az országot, az MSZP egyetértésről beszélt. Az SZDSZ ennek ellenére reméli, hogy a nagyobbik kormánypárt nyitottan érkezik a vasárnapi koalíciós egyeztetésre.

Egyetértés volt az egészségügyi szakmai szervezetek és az MSZP között az egészségügy átalakítását érintő legfontosabb kérdésekben, így a biztosítókkal kapcsolatosan is azon a szombati budapesti megbeszélésen, amelyet a szocialista párt kezdeményezett.

Egyetértés

Gusztos Péter (SZDSZ) a hírt kommentálva kijelentette a távirati irodának: a párt csodálkozik azon, hogy egy nappal a fontos koalíciós egyeztetés előtt az MSZP olyan érdekcsoportok véleményét használja álláspontja alátámasztására, amelyek kivétel nélkül támadták az egészségügyi reformnak a szocialisták és liberálisok által közösen vállalt lépéseit.

Katona Béla, az MSZP frakcióvezető-helyettese az egyeztetést követően újságíróknak elmondta, az egészségügy átalakításához szükséges feladatokkal összefüggésben egyetértés volt abban, hogy meg kell változtatni a háziorvosi, a sürgősségi és a szakrendelői ellátást.

A biztosítók kérdéséről szólva a politikus úgy fogalmazott: "az a kérdés, hogy a magán, üzleti alapon működő biztosítókat milyen területre és milyen feltételekkel engedjük be". Hozzátette, a vita valójában erről szól, és nem arról, hogy hány biztosító legyen a magyar egészségügyben. Katona Béla egy kérdés kapcsán leszögezte, hogy az egészségügyi alapellátásban az üzleti alapon működő biztosítóknak nincs helye.

Nem kérdés

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a megbeszélés után újságíróknak kifejtette, a biztosítók tekintetében nem az a kérdés, hogy egy vagy több legyen belőlük, hanem egységes vagy üzleti alapon működjön a társadalombiztosítás. "Az üzleti alapú biztosítás csődbe vinné az országot" - mondta a kamarai elnök, hozzátéve azt is, hogy ezzel az egyeztetés valamennyi résztvevője egyetértett.

Éger István szólt arról is, hogy az egészségügyi szakmai szervezetek és a szocialista párt megbeszélése folytatódik, két hónapon belül újra tárgyalnak.

Arra a kérdésre, hogy a biztosítókon kívül milyen más témák kerültek szóba a megbeszélésen, az orvosi kamara elnöke úgy válaszolt, az alap-, a kórházi és a járóbeteg-ellátás, az egészségügy finanszírozása, a gyermek- és népegészségügy, valamint az onkológiai program.

A szocialisták által kezdeményezett megbeszélésre az egészségügyi szakmai szervezetek közül a Kórházszövetség, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete, a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, a Házi Gyerekorvosok Országos Egyesülete, a Medicina 2000, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége, valamint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat kapott meghívást.

Egyeztetés

A koalíciós pártok vasárnap Lovasberényben tartanak egyeztetést, a megbeszélés egyik fő témája az egészségügy és a biztosítási rendszer átalakítása lesz.

Gusztos Péter (SZDSZ) hangsúlyozta: továbbra is bíznak abban, hogy a szombati egyeztetésre mindkét fél nyitottan érkezik. Arra készülünk, hogy meg fogjuk tudni győzni a koalíciós partnert a szabad választásra épülő vegyes modell helyességéről - fűzte hozzá.

A politikus szerint természetesen lehetnek olyan érdekcsoportok, amelyek ellenzik azt, hogy a több biztosítós modell általuk javasolt kompromisszumos formáját vezessék be, de egy friss közvélemény-kutatás azt mutatja: ezt a vegyes modellt a társadalom többsége támogatja.