Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Szakmai szervezetekkel fog össze az MSZP az SZDSZ ellen

2007.05.05. 20:28
Szakmai szervezetekkel tárgyalt az MSZP az egészségügyi átalakításról. A Magyar Orvosi Kamara szerint az üzleti alapú egészségügyi biztosítás csődbe vinné az országot, az MSZP egyetértésről beszélt. Az SZDSZ ennek ellenére reméli, hogy a nagyobbik kormánypárt nyitottan érkezik a vasárnapi koalíciós egyeztetésre.

Egyetértés volt az egészségügyi szakmai szervezetek és az MSZP között az egészségügy átalakítását érintő legfontosabb kérdésekben, így a biztosítókkal kapcsolatosan is azon a szombati budapesti megbeszélésen, amelyet a szocialista párt kezdeményezett.

Egyetértés

Gusztos Péter (SZDSZ) a hírt kommentálva kijelentette a távirati irodának: a párt csodálkozik azon, hogy egy nappal a fontos koalíciós egyeztetés előtt az MSZP olyan érdekcsoportok véleményét használja álláspontja alátámasztására, amelyek kivétel nélkül támadták az egészségügyi reformnak a szocialisták és liberálisok által közösen vállalt lépéseit.

Katona Béla, az MSZP frakcióvezető-helyettese az egyeztetést követően újságíróknak elmondta, az egészségügy átalakításához szükséges feladatokkal összefüggésben egyetértés volt abban, hogy meg kell változtatni a háziorvosi, a sürgősségi és a szakrendelői ellátást.

A biztosítók kérdéséről szólva a politikus úgy fogalmazott: "az a kérdés, hogy a magán, üzleti alapon működő biztosítókat milyen területre és milyen feltételekkel engedjük be". Hozzátette, a vita valójában erről szól, és nem arról, hogy hány biztosító legyen a magyar egészségügyben. Katona Béla egy kérdés kapcsán leszögezte, hogy az egészségügyi alapellátásban az üzleti alapon működő biztosítóknak nincs helye.

Nem kérdés

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a megbeszélés után újságíróknak kifejtette, a biztosítók tekintetében nem az a kérdés, hogy egy vagy több legyen belőlük, hanem egységes vagy üzleti alapon működjön a társadalombiztosítás. "Az üzleti alapú biztosítás csődbe vinné az országot" - mondta a kamarai elnök, hozzátéve azt is, hogy ezzel az egyeztetés valamennyi résztvevője egyetértett.

Éger István szólt arról is, hogy az egészségügyi szakmai szervezetek és a szocialista párt megbeszélése folytatódik, két hónapon belül újra tárgyalnak.

Arra a kérdésre, hogy a biztosítókon kívül milyen más témák kerültek szóba a megbeszélésen, az orvosi kamara elnöke úgy válaszolt, az alap-, a kórházi és a járóbeteg-ellátás, az egészségügy finanszírozása, a gyermek- és népegészségügy, valamint az onkológiai program.

A szocialisták által kezdeményezett megbeszélésre az egészségügyi szakmai szervezetek közül a Kórházszövetség, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete, a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, a Házi Gyerekorvosok Országos Egyesülete, a Medicina 2000, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége, valamint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat kapott meghívást.

Egyeztetés

A koalíciós pártok vasárnap Lovasberényben tartanak egyeztetést, a megbeszélés egyik fő témája az egészségügy és a biztosítási rendszer átalakítása lesz.

Gusztos Péter (SZDSZ) hangsúlyozta: továbbra is bíznak abban, hogy a szombati egyeztetésre mindkét fél nyitottan érkezik. Arra készülünk, hogy meg fogjuk tudni győzni a koalíciós partnert a szabad választásra épülő vegyes modell helyességéről - fűzte hozzá.

A politikus szerint természetesen lehetnek olyan érdekcsoportok, amelyek ellenzik azt, hogy a több biztosítós modell általuk javasolt kompromisszumos formáját vezessék be, de egy friss közvélemény-kutatás azt mutatja: ezt a vegyes modellt a társadalom többsége támogatja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!