Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Összecsaptak a rendőrökkel a Szabadság téri tüntetők

2004.04.04. 17:28
Áttörte a rendőrkordont és üvegekkel dobálta meg a rendfenntartókat a Szabadság téri szovjet emlékmű elbontását követelő tüntetők egy csoportja. Az Árpádsávos és lyukas zászlókkal felszerelkezett tüntetők közül tizen a kordonhoz láncolták magukat.
Összetűztek a tüntetők a rendőrökkel a budapesti Szabadság téren tartott vasárnapi demonstráción. A tömeg egy része néhány percre áttörte a szovjet hősi emlékművet védő külső fémkordont, tojással és üvegekkel dobálta meg a rendőröket.

A rendőri erősítés érkezése után a fémkordonon kívül újabb rendőrsorfal állt fel. Az MTI tudósítója szemtanúja volt, hogy egy embert a rendőrök elvezettek. Előzőleg a rendőrök eltávolítottak az összetűzés helyszínéről egy nyolc-tíz éves lányt, értesülések szerint az egyik tüntető hozzátartozóját.

Lánccal tüntetnek

Tíz tüntető korábban a rendőrkordonhoz láncolta magát. A téren több civil szervezet és politikai csoport, köztük a Magyar Nemzeti Front, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Lelkiismeret '88 és a Jobbik demonstrált.

A szovjet emlékművet a rendőrség kettős kordonnal tette megközelíthetetlenné, így a demonstrálók a szobortól mintegy 30 méterre gyülekezhettek. A rendezvényt a közelből figyelemmel kísérte Gergényi Péter főkapitány is.

Trianon-szobrot akarnak

A rendőrség a demonstráció biztosítására láthatóan jelentős erőkkel vonult a helyszínre, a környező utcákban több autóbuszban legalább száz rendőr várakozott. A téren mintegy félezren gyűltek össze az 59 évvel ezelőtti, április 4-i - mint mondták - szovjet megszállásra emlékezve, nemzeti színű, Árpád-sávos és lyukas ,56-os zászlókat lobogtatva.

A szónokok azt követelték, hogy a Szabadság téri emlékművet, amelyen az önkényuralmi jelképnek minősülő vörös csillag, valamint a sarló-kalapács is szerepel, szállítsák el a főváros központjából, és egy olyan temetőbe helyezzék el, ahol szovjet katonák nyugszanak. A tüntetés egyik szervezője, Budaházy György az 1921-ben felállított Trianon-szoborcsoport visszaállítása érdekében interpellált Mádl Ferenc államfőnél.