Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Szuperbulival spékelt MSZP-kampány Debrecenben

2004.06.05. 18:59
Pénteken István a királlyal megtámogatott Fidesz-nagygyűlés volt Debrecen főterén, szombaton ugyanott a Szuperbulival szállt ringbe az Európai Parlament képviselőhelyeiért a rivális kormányzópárt. Némi sípszóval aláfestett provokátortevékenység, és Ron Werber a tömegben.
Hatalmas esőfelhők gyülekeztek az MSZP szombat délutánra meghirdetett hajdú-bihari kampányzáró nagygyűlésének színhelye fölött, a debreceni Nagytemplom előtt gyülekező többezres tömeget azonban ez nem riasztotta el. Az eső mindenesetre elmaradt, azt azonban nem tudni, hogy inkább a Szuperbuli "sztárjai", vagy a miniszterelnök mondandója vonzott több embert. Egyesek szerint a péntek esti Fidesz-nagygyűlésen sem voltak többen, pedig az ellenzéki párt nem kisebb neveket vonultatott fel, mint Pokorni Zoltán, Kósa Lajos, Jankovics Marcell, Durai Miklós, zeneileg pedig az István a király slágerei szórakoztatták az egybegyűlteket, de kiálltak a jobboldal mellett a városi Rocksuli növendékei is.

Provokátorok

Klikk a képre!
Szombaton fél négy körül Lagzi Lajcsi playback-showja tartotta éberen a politikusok színrelépéséig a baloldali szimpatizánsokat. "Annak különösen örülök, negyed annyian se voltak itt tegnap, mint ma" - kezdte a tömegtippelős játékot Oláh Lajos, az MSZP hajdú-Bihar megyei elnöke. A kampánybeszéd a Fidesz szapulásán túl nem sok újat mondott, egyetlen fordulatra kaptuk fel fejünket: a megyei MSZP-elnök azt szeretné, ha Hajdú-bihar lenne majd Magyarország Burgenlandja.

Juhászné Lévai Katalin beszédét követően a miniszterelnök lépett a színpadra, mondanivalóját egy kisebb, körülbelül tíz-tizenöt fős csoport próbálta megzavarni a hátsó sorokból - kevés sikerrel, csupán az őket körülvevő baloldali érzelmű közönséggel csatároztak némi zászlócibálás, és transzparensrángatás kíséretében. "Nem titkolom, segítséget kérni jöttem önökhöz. Menjenek el június 13-án, és olyanokra szavazzanak, akik a baloldalon állnak, betartják a szavukat, terveik vannak, és ne azokra, és ne olyanokra, akik így viselkednek" - reagált a miniszterelnök beszéde kezdetén azokra, akik fütyüléssel próbálták megzavarni a nagygyűlést. "Ne reménykedjen az ellenzék, ez a kormány 2006-ig biztosan a helyén lesz" - mondta Medgyessy. "A tét immár nagyobb, mint gondoltuk: az ország nyugalma és békéje" - fűzte hozzá a miniszterelnök az MTI becslése szerint mintegy ötezres hallgatóság előtt.

Többen és elegen

Klikk a képre!
Medgyessy felszólította a résztvevőket, hogy június 13-án menjenek el szavazni, támogassák az MSZP-t, támogassák azt, hogy "modern, erős, európai Magyarországban élhessünk". A pártcsatározásokról szólva kijelentette: nem mindegy, hogy Európában, Brüsszelben magyar magyarral vitatkozik majd, vagy "azért harcolunk, hogy a magyar nemzeti érdekek érvényesülhessenek". Medgyessy Péter emlékeztetett arra, hogy a 2002-es választások idején Debrecenben ugyancsak a Kossuth téren beszélt, de akkor jóval kevesebben voltak, mégis elegen ahhoz, hogy megnyerjék a parlamenti választásokat. A kormányfő annak a meggyőződésének adott hangot, hogy most még többen vannak, és elegen ahhoz, hogy megnyerjék az európai parlamenti választást is.

Magyarország hatalmas esélyt és lehetőséget kapott, ami mindkét oldalnak szól - jelentette ki a miniszterelnök. "Egy ország, egy nemzet vagyunk, egy múltunk van, egy jövőnk, és ezt tessék tudomásul venni mindenkinek" - fűzte hozzá. "Az MSZP tudja, milyen Európát és milyen Magyarországot akar: modern európai Magyarországot, biztos munkahelyeket, magas színvonalú, versenyképes tudást" - jelentette ki a kormányfő.

A politikai betét után teljes gőzzel folytatódott a lakodalmas-techno, a szétszóródó tömegben csupán a mosolygós ellenszimpatizánsok alkottak komolyabb egységet, heves, ám el nem fajuló szóváltásokba bocsátkozva az értetlenebb MSZP aktivistákkal. A grátiszlufikkal és kampányzászlócskákkal megszórt közönség soraiban állítólag feltűnt maga Ron Werber is, ám az Index tudósítója nem találkozott a feltehetően a kampánystáb munkáját felügyelő tanácsadóval.