Erzsébet
4 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Ledolgozott egy kicsit bõdületes hátrányából az MSZP

2007.04.06. 16:59
Jelentõsen csökkent az egyébként még mindig nagy különbség a Fidesz és az MSZP támogatottsága közt a biztos szavazók között. A Századvég és a Forsense április eleji mérései között ez volt a legnagyobb elmozdulás a párt-népszerûség fronton.

Az összes megkérdezett körében 9, a biztos szavazó pártválasztók körében 16 százalékkal vezet a Fidesz az MSZP-vel szemben. A Századvég és a Forsense 2007 április 2. és 5. között összesen 1004 véletlenszerûen kiválasztott felnõtt korú körében végzett kutatás szerint azonban a komoly hátrányban lévõ szocialisták némileg minden kategóriában javítottak a két héttel korábbi felmérés eredményeihez képest.

Már csak 16 százalék

Az összes megkérdezett 29 százaléka szavazna most vasárnap a Fideszre, ez az érték csak 1 százalékkal, azaz statisztikai értelemben nem szignifikáns mértékben alacsonyabb a márciusi adatnál. Az MSZP-re a megkérdezettek 20 százaléka szavazna, ez ugyancsak nem szignifikáns, 1 százalékpontos változás. A biztos szavazók körében azonban a korábbihoz képest 5-6 százalékkal csökkent, de még jelenleg is 16 százalékos az ellenzéki párt elõnye. A Századvég az MDF esetében 4 százalékos globális támogatottságot mért, ami továbbra is magasabb az SZDSZ 3 százalékos értékénél. Az MDF a biztos szavazók 6 százalékát tudhatja magáénak, a szabad demokraták azonban nem profitáltak az elnökválasztás nyújtotta médiafigyelembõl.

Szilitõl Gyurcsányig húzódik

Gyurcsány Ferencet továbbra is valamivel - statisztikai értelemben hibahatáron belüli különbséggel - többen (38%) tartják alkalmasabbnak a miniszterelnöki posztra, mint Orbán Viktort (36%), ami a pártok támogatottsági adatainak ellentmondó eredmény. A szocialista szavazók 87 százaléka sorakozik a Gyurcsány-vezette MSZP alternatívája mögött, ez a szavazói csoport valójában a nagyobbik kormánypárt "kemény magjának" tekinthetõ, a Fidesz szavazóinak viszont alig fele (49 százalék) sorakozik fel az Orbán Viktor vezetésével kormányzati pozícióba kerülõ Fidesz alternatívája mögé. Gyurcsány mindezek ellenére a Századvég politikus rokonszenv indexén a legkisebb támogatást kapta a 20 fõs listából. A legrokonszenvesebb Szili Katalin, Orbán a középmezõnyben helyezkedik el.