Beletörődött a magyar a Gyurcsány-érába?

2007.09.04. 15:42
Júliushoz képest mérséklődött, de stabil maradt a Fidesz támogatottsági előnye az MSZP-vel szemben, ugyanakkor eltűnt Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor miniszterelnöki alkalmassági mutatója közötti különbség - derült ki a Századvég és a Forsense legújabb felméréséből. A válaszadók többsége szerint inkább az MSZP-kormány képes az ország gondjainak megoldására, mint a Fidesz.

A teljes választókorú népesség 26 százaléka szavazna a Fideszre, míg 17 százalékuk a szocialista pártra - világít rá a két közvéleménykutató augusztus 22-e és 29-e között készített felmérésében. A felmérés kitér arra is, hogy a jelenlegi kormány hatalmon maradását a lakosság 43 százaléka, míg távozását 42 százaléka támogatja.

A cég egy hónappal korábbi felmérése még a Fidesz előretörését jelezte, nyár közepén az összes választásra jogosult körében nőtt a két nagy párt közötti különbség. Júliusban a Fidesz-re az összes megkérdezett 30 százaléka szavazott volna, míg az MSZP-re akkor is 17 százalék.

Kormányképesek

Indirekt többen vállalják a szocialistákat

A Századvég és a Forsense megpróbált magyarázatot is találni a pártszimpátia és a kormányképességbe vetett hit terén mutatkozó eltérésre. A kutatók két okot említenek, amelyeket a kérdőívek mélyebb elemzése alapján lehetséges magyarázatnak tartanak.

Az MSZP "rejtőzködő" támogatói indirekt kérdések esetében könnyebben vállalják népszerűtlennek vélt véleményüket (akik nem árulják el pártválasztásukat, azok mintegy háromszor akkora arányban választották a kérdésekben felkinált, az MSZP számára kedvező két opció valamelyikét, mint a Fidesznek előnyös válaszokat). A századvéges kérdőíven szerepelt olyan válaszlehetőség is, amelyben a két politikai erő helyett egy új megjelenését vetik fel. A független új erő hatalomra jutásának gondolata meglehetősen népszerű a Fidesz-szavazók körében, 25 százalék ezt a választ adja. Az MSZP szavazóinak csupán 8 százaléka gondolja úgy, hogy egy új politikai erő jelentene megoldást a jelenlegi politikai problémák megoldására.

A közvélemény-kutatók azon kérdésére, egy MSZP vagy egy Fidesz-kormány a jelenlegi vezetőivel, esetleg egy, a jelenlegi pártoktól független, új politikai éra hatalomra kerülése oldaná meg az ország jelenlegi gondjait, az állampolgárok 30 százaléka inkább valamilyen szocialista vezetésű kormányt tartana elfogadhatónak. Az Orbán Viktor által vagy nélküle vezetett Fidesz-kormány elfogadottsága ezzel szemben 24 százalék.

Mérhetetlen KDNP

A kutatás szerint a két kisebb parlamenti párt közül az MDF négy, az SZDSZ pedig három százalékos támogatottsággal rendelkezik, míg a többi párt, így a KDNP mögött álló választói csoport méretét gyakorlatilag nem lehet megmérni. A biztos szavazó pártot választó népesség 54 százaléka szavazna az ellenzéki pártra, míg 33 százalékuk a szocialistákra - olvasható a dokumentumban.

Egyik sem

A válaszadók 33 százaléka Gyurcsány Ferencet, míg 34 százalékuk Orbán Viktort tartja alkalmasabbnak a kormányfői poszt betöltésére - mutat rá a Századvég és a Forsense. A politikai elittel szembeni negatív közhangulatra utal, hogy minden negyedik választó egyikük miniszterelnöki alkalmasságáról sincs meggyőződve. A megkérdezettek többsége mind a kormány, mind az ellenzék tevékenységét inkább negatívan értékelte, ugyanakkor a Fidesz-szavazók elégedetlenebbek a saját politikai oldaluk tevékenységével.