Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Áder szerint az apparátus hibázott

2001.06.21. 13:46
Visszarendelte a Magyar Közlöny kiadójától a pénzügyi tárgyú törvényeket a Miniszterelnöki Hivatal - tudta meg az Index a kiadó egyik névtelenséget kérő munkatársától. Az ügy előzménye, hogy az MSZP közleményben szólította fel lemondásra Tállai Andrást, a PM politikai államtitkárát, amiért a kihirdetésre váró pénzügyi törvénycsomagba utólag beleírt egy bekezdést, mely lehetővé teszi, hogy a posta tulajdonába kerüljön a Postabank. Áder János házelnök szerint a Parlament hibázott és nem a minisztérium, a törvény sorsa Mádl Ferenc kezében van.
Csütörtökön visszarendelte a pénzügyi tárgyú törvénycsomagot a Magyar Közlöny kiadójátától. Az ügyintéző jelezte: fogalmuk sincs arról, mi lehet a döntés hátterében, de arról hallott, hogy "balhé van" a jogszabály körül. Hozzátette: csak néha fordul elő, hogy a munkapéldányt visszarendelik. A kiadó vezetője szabadságát tölti, így hivatalosan nem erősítették meg az intézkedés megtörténtét.

A Posta-Postabank fúzió a tét

Az ügy előzménye, hogy Keller László szocialista frakcióvezető-helyettes szerdán közleményben ismertette: a parlament döntésével ellentétes törvényszöveget készülnek kihirdetni. A pénzügyi tárgyú törvénycsomag egyik paragrafusából kiszavazták ugyanis azt a passzust, mely lehetővé teszi, hogy a Magyar Posta Rt. 15 százaléknál jelentősebb tulajdont szerezzen a Postabankban.

A kiszavazott passzust vélhetően véletlenül elfelejtették beszavazni a jogszabály másik paragrafusába. Ennek ellenére - a szocialisták állítása szerint - a kihirdetésre váró törvény munkapéldányába Tállai András PM-államtitkár visszaírta a fúziót lehetővé tevő bekezdést, ezzel meghamisítva a magyar Országgyűlés által elfogadott jogszabályt. Tállai közleményében szakmai köntösbe bújtatott politikai támadásnak minősítette a szocialisták közleményét, leszögezve: ezzel csupán figyelemelterelés lehet az MSZP célja. Az államtitkár állította: a parlament döntésének megfelelő törvényszöveg jelenik meg a közlönyben.

A miniszterelnökség sajtóosztálya egyelőre nem tudott válaszolni arra, mi lehet a döntés hátterében. Borókai Gábor kormányszóvivő titkárságán úgy látták: az ügy nem rájuk, hanem a PM-re, esetleg a parlamentre tartozik. A Pénzügyminisztérium sajtóosztályán azt ígérték, utána néznek, nyilatkozik-e valaki a részükről, majd közölték, Áder János házelnök félévzáró tájékoztatójának ez lesz az egyik témája, így a PM már nem kíván megszólalni az ügyben.

Kivették a bekezdést, de nem helyezték át

A házelnök megerősítette az Index értesülését, miszerint a Miniszterelnöki Hivatal visszarendelte a pénzügyi tárgyú törvénycsomagot a Magyar Közlöny kiadójától. Áder János szerint egyértelműen nyomon követhető, hogy a Parlament apparátusának hibájából maradt ki az elfogadott pénzügyi törvénycsomagból a vita tárgyát képező bekezdés.

A Pénzügyminisztérium még májusban terjesztette a Parlament elé azt a 17 javaslatot, melyek keletkezett a koherenciazavarokat voltak hivatottak kiküszöbölni a törvényben. Áder szerint mindössze "szépészeti" okai voltak annak, hogy a törvénycsomag egyik paragrafusából átkerült a másikba a vitatott, egyetlen mondatot tartalmazó bekezdés.

Kétszer hibázott az apparátus

Az Alkotmányügyi Bizottság azonban csak arról döntött, hogy el kell hagyni ezt a passzust, arról már nem határozott, hogy hová kerüljön változatlan formában. Áder János úgy véli, az apparátus akkor követte el az első hibát, amikor nem észlelte a mulasztást, így a Pénzügyminisztérium azt a tájékoztatást kapta, hogy valamennyi módosító indítványukat elfogadta a törvényhozás.

Ezért a tárca azt a munkapéldányt jutatta el a házelnökhöz, melyben szerepelt az el nem fogadott bekezdés. A második hibát akkor vétették a Parlament munkatársai, amikor nem észlelték, hogy az elfogadott törvény szövege nem azonos a PM által átküldött szöveggel - szögezte le Áder.

Egyelőre csak politkai szándéknyilatkozat a kormány döntése

A házelnök elmondta, a hibát tartalmazó jogszabályt eljuttatja az államfőnek, jelezvén a tartalmi hiányosságot. Mádl Ferencnek ezután két lehetősége van: visszaküldi az Országgyűlésnek megfontolásra a törvénycsomagot, vagy előzetes normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól. A házelnök bízik abban, hogy a köztársasági elnök az előbbi megoldást választja, így a Parlament akár már a néhány héten belül tartandó rendkívüli ülésén kiküszöbölheti a hibát.

A kérdés kapcsán Áder közölte: amíg a vitatott bekezdés nem kerül elfogadásra, csupán politikai szándéknyilatkozatnak kell tekinteni a kormány Postabankra vonatkozó keddi döntését. A házelnök leszögezte, nem szerencsés, hogy politikai hecckampányt szervez az ellenzék az ügy kapcsán, mivel világosan látszik, hogy a Pénzügyminisztérium tisztségviselői nem hibáztak.