Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Torgyán hamarosan költözhet a Tállya utcába

2001.07.30. 18:58
Az FKGP elnökének és feleségének Tállya utcai ingatlana egy-két hónapon belül lakható lesz, néhány apró munkálaton kívül már csak a kőkerítés hiányzik a telekről. Eközben a rendőrség tovább vizsgálja a mártonhegyi Torgyán-villa 120 millió forintos építéséről szóló számlákat. Az agrárügyekkel foglalkozó VIX Kft. vezetőjének őrizetbe vételekor véletlenül bukkantak rá a nyomozók a kisgazdavezér házának papírjaira. A férfi építtette ugyanis a Torgyán-villát.
2001. 01. 28
Szakértők bevonásával az ORFK továbbra is vizsgálja a Torgyán József felesége nevén szereplő mártonhegyi családi ház építési papírjait. Mint ismeretes, a VIX Kft. vezetőjének őrizetbe vételekor több köteg iratot foglalt le a rendőrség. Fazekas Árpádnál azért tartottak házkutatást, mert három rendbeli, összesen majdnem hetvenmillió forint hűtlen kezelésével gyanúsítják. A cég fő partnere a Concordia Rt. érdekeltségébe tartozó GMS '96 Kft. A Concordia, mint az FVM százszázalékos tulajdonában álló cég az agrártárcánál feltárt visszaélések kapcsán került az érdeklődés középpontjába.

A rendőrök azt kutatják: miből fizették ki a ház számláit

A nyomozók tulajdonképpen teljesen véletlenül bukkantak a Torgyán-villa 120 millió forintról szóló építési iratokra, amelyek elsősorban a munkálatokat és az anyagbeszerzést dokumentálják. Az rendőrség már több mint egy hete, szakértők bevonásával vizsgálja a XII. kerületi villa papírjait. Fazekas Árpádhoz azért kerültek a Tállya utcai ház iratai, mert a villát a férfi építteti. A rendőrség most arra keres magyarázatot, hogy milyen forrásból sikerült kiegyenlítenie a VIX Kft.-nek a Torgyán-villa építkezési számláit. Hivatalos közlés szerint nem folytatnak nyomozást a kisgazda pártelnök ellen.

A ház eközben gyors ütemben gyarapodik. Pár hónapja - amikor a villa az érdeklődés középpontjába került - még csak a főfalak álltak és a tető volt a helyén, mostanra már bevakolták, sőt még az ablakokat is beüvegezték. A munkásoknak sem kell már lélekszakadva dolgozniuk. Tulajdonképpen néhány apróbb munkálaton kívül már csak a kőkerítést kell megépíteni ahhoz, hogy a pár "átcuccoljon" mostani otthonából, a rózsadombi Endrődy Sándor utcából.

Villaépítés Torgyán módra

A mártonhegyi villát Torgyán csak "szerény" laknak tartja. Igaz, hogy lift könnyíti meg majd a háromszintes ház lakóinak életét, de ez csak azért kell, mert a pártelnök öreg korában sem akar senkire "támaszkodni". A villa falai között ezenkívül úszómedence és szauna is megbújik majd. A ház felépítéséhez a Torgyán família, állítása szerint 50 millió forintot kapott a rokonoktól, amelyből a telket vásárolták meg. Ezenkívül tizenötmillió forintos OTP-kölcsönt vettek föl.

2001. 07. 28
A 160 négyzetméter alapterületű ház a hozzá tartozó telekkel együtt már több mint százmillió forintot ér a szakértők szerint. Az FKGP elnöke korábban azt mondta: "kicseréli" a 130 négyzetméteres Endrődy Sándor utcai lakását a Tállya utcaira. Torgyánék a rózsadombi otthont azonban azóta sem értékesítették, sőt leányfalui hétvégi házukon sem adtak túl.

Egyelőre homály fedi, honnan volt pénze a Torgyán családnak az építkezésre. Elképzelhető, hogy a VIX Kft. papírjai segítségével a rendőrség lerántja a leplet a titokról. Kiderülhet: tényleg az oly sokat hangoztatott "sztárügyvédi" és jól jövedelmező primadonnai állásnak köszönheti a Torgyán család a "szerény" lakot.