Bejárta a világsajtót Tamás András hazatérése

2000.08.12. 15:32
A világ legnagyobb hírügynökségei és hírforrásai vezető hírként számoltak be szombaton arról, hogy péntek este megérkezett Ferihegyre az utolsó magyar második világháborús hadifogoly. A CNN, a BBC és a Sky News egyaránt tekintélyes beszámolókkal emlékezik meg az eseményről.

Hatalmas tömeg, újságírók, fotósok, önként jelentkező rokonok, volt hadifoglyok és kíváncsiskodók fogadták a péntek este tíz óra után Ferihegyre érkező Tamás Andrást - számolt be az Index tudósítója az eseményről, amely a világsajtó érdeklődését is felkeltette.

oregur
Tamás András egykedvűen érkezett meg
Az utolsó magyar hadifogoly ötvenhárom évet töltött egy Moszkvától ezer kilométerre fekvő elmegyógyintézetben, amíg tavaly decemberben felfedezték, és nyolc hónappal később Magyarországra hozták. Soha nem említette, hogy haza akar jönni.

A BBC szerint a magyar hatóságok még mindig nem bizonyosak benne, hogy Tamás András a valódi neve annak az embernek, aki ennyi megpróbáltatás után Magyarországra érkezett. A brit hírforrás szerint a szóban forgó férfit tizenkilenc éves korábban ejthette foglyul a Vörös Hadsereg, s előbb egy börtöntáborba került, majd később egy elmegyógyintézetbe.

A rádió- és tévéállomás angol tudósítója megjegyzi, hogy a hazatérő minden bizonnyal megkapja azt a protézist, amelyre hiába várt évek óta: egyik lábát ugyanis amputálni kellett három évvel ezelőtt.

"Pszichiátriailag nem beteg"

A BBC emlékeztet arra, hogy Tamás András egyike lehetett annak a 150 ezer embernek, aki a németek oldalán, a magyar hadsereg kötelékében vett részt a második világháborúban, s akiket a Don-kanyarban, 1943-ban a szovjet hadsereg győzött le. A CNN ehhez hozzáteszi: a magyarok közül kilencvenezren vesztették életüket a hadi cselekményekben, és további ezrek pusztultak el a hidegben - visszavonulás közben.

A Sky News azt emeli ki, hogy Tamás András hazaérkezése előtt nyolcan is azt állították, hogy rokonai az Oroszországból visszatérő öregembernek, ám a tolókocsiban ülő 75 éves férfi a Ferihegyi repülőtéren egyiküket sem ismerte fel.

A Sky News azt is felidézi, hogy a magyar külügyi szóvivő, Horváth Gábor így nyilatkozott Tamás Andrásról: ,,pszichiátriailag nem beteg", de ,,hospitalizációs szindrómától", vagyis a kórházi benttartózkodás (utó)hatásaitól szenved a hazatérő öregember.

"Mikor kapom vissza a lábamat?"

Rendkívül előkelő helyen, címoldalán számolt be a hazatérésről a CNN internetes kiadása. Az amerikai hírforrás kiemeli, hogy Tamás András az utolsó ismert magyar hadifogoly, aki a második világháborúban esett fogságba.

A CNN szerint Tamás Andrást - ha nem találják meg élő rokonait - egy öregek otthonában fogják elhelyezni a magyar hatóságok. Az amerikai hírügynökség szerint, amikor kísérője arra figyelmeztette Tamás Andrást, hogy hazaérkeztek Budapestre, a volt hadifogoly egyáltalán nem reagált. Tamás András csak annyit kérdezett: ,,Mikor kapom vissza a lábamat?"