Judit
2 °C
7 °C

Ki a határontúli magyar?

2000.03.28. 01:00
A határon túli szervezetek elégedettek a magyar állam nyújtotta támogatásokkal - derült ki azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a Határon Túli Magyarok Hivatala (HTMH) rendezett. Idén összesen 3-3,5 milliárd forintot költ a magyar állam a határon túli magyarok szülőföldön maradásának ösztönzésére, és kiemelten a vajdasági és kárpátaljai magyarokat fogják támogatni.

A határon túlra juttatott támogatásokról tárgyaltak kedden Budapesten a magyar politikai szervezetek, azok támogatásáért felelős minisztériumok illetve közalapítványok képviselői. A kerekasztal-beszélgetésen, amelynek címe "Határon túli magyar támogatások 2000-ben" volt, Szabó Tibor, HTMH elnök elmondta: először sikerült az összes érdekelt szervezet képviseletével egy olyan találkozót szervezni, melyen a magyar kormány határon túli magyaroknak juttatott pénzek rendeltetését, szerepét határozza meg.

A kerekasztal-megbeszélésen jelenlévők egyetértettek abban, hogy szükséges kialakítani egy összefüggő rendszert, mely a támogatást juttató közalapítványok és minisztériumok munkáját koordinálná. Ugyanakkor a szülőföldön való maradást ösztönző támogatási rendszert áttekinthetőbbé szeretnék tenni. Szabó Tibor elnök hangsúlyozta: idén kiemelten a vajdasági és kárpátaljai magyarokat fogják támogatni.

A magyar állam egyébként összesen 3-3,5 milliárd forintot költ a határon túli magyarok megsegítésére. Összehasonlításképp: a szlovén állam 1,8 milliárd forintot juttat a határain kívül rekedt nemzettársainak - hangzott el az értekezleten.

Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke szerint vannak esetek mikor a magyar kormány elvi elképzelései intézményi szinten nem működnek. Az elnök arra a - számára riasztó - helyzetre utalt, hogy jelenleg a magyar középiskolákban 3300 erdélyi diák tanul.

Ki mennyit kap?
A támogatások általában az adott területen élő magyarok számának arányában alakulnak. A határon túli magyarok 48,63 százaléka Erdélyben, 22,51 százaléka Szlovákiában, 66,3 százaléka Ukrajnában, 16,23 százaléka a Vajdaságban, 4,39 százaléka Horvátországban, 1,94 százaléka pedig Szlovéniában él.
A határon túli magyarok képviselői elégedettek a magyar állam nyújtotta támogatásokkal, Takács Csaba az RMDSZ ügyvezető elnöke a magyar adófizető állampolgároknak köszönte meg a segítséget. Tőkés László az RMDSZ tiszteletbeli elnöke szerint nagyságrendi szemléletváltásra lesz szükség a jövőben, hisz a kivándorlás, asszimiláció megállítására egyre több pénzt kell fordítani.

A Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) munkájáról szólva Szabó Tibor HTMH elnök elmondta, hogy június 30-ig a MÁÉRT több bizottsága kidolgozza és a kormány elé terjeszti a határon túli magyarok státuszáról szóló törvényt. A határon túli szervezetek részéről eddig csupán az RMDSZ fogalmazta meg írásban javaslatait. Az RMDSZ képviselői szerint a státusztörvény a művelődés területén fog egyenlő jogokat, kedvezményeket biztosítani, de a kettős állampolgárság sajátos státuszát is magába foglalhatja. A legfontosabb kérdések - társadalombiztosítás, egészségügyi támogatás és munkavállalási jog - azonban még nincsenek nyugvóponton.

A határon túli szervezetek szerint fontos megfogalmazni a határon túli magyar definícióját, a meghatározásnak azonban nem kizárónak, hanem megengedőnek kell lenni. Egységes elképzelést egy ilyen meghatározásban megalkotni nehéz, mert a néha igen eltérő helyi sajátosságokat kell figyelembe venni.

Jakab Sándor, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének alelnöke az esetlegesen adódó etnikai biznisz veszélyére hívta fel a figyelmet, sokan csupán érdekből fogják magukat magyarnak vallani.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?