Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A tandíj lélektani határa 220 ezer forint félévente

2006.07.10. 20:03
A középiskolás diákok fele nem vállalná önként a költségtérítéses képzéssel járó anyagi terheket, másik fele pedig a képzésükre szánt összegnek konkrét felső határt húzna; az összes megkérdezett közel 70 százaléka 220 ezer forintnál semmiképpen sem költene többet félévente tanulmányaira - derült ki a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) országos kutatásából.
A több mint 23 ezer diák megkérdezésével végzett felmérésben ez a 220 ezer forintos tétel volt a legkisebb választható összeg, amely egyébként megegyezik a magyarországi felsőoktatási intézmények költségtérítésének átlagával.

A művészeti képzésekre jelentkezők 71 százaléka ennél a felmérésben megadott legkisebb összegnél húzta meg a határt, míg a jogi pályára készülők kevésbé árérzékenyek, hiszen 46 százalékuk többet is áldozna taníttatására.

Összességében az agrár, a jogi és az orvosi pályára készülők költenének a legtöbbet felsőoktatási tanulmányaikra, a lehető legkevesebbet pedig a bölcsész, a természettudományi és az egészségügyi érdeklődésűek.

A diákok a fizetendő összegért európai színvonalú oktatási környezetet várnak, amit a sorrendben az oktatók elismertsége követ, a költségtérítés mértéke pedig csupán a nyolcadik helyre szorul.

A határozott elvárások ellenére kevesen igazodnak el a magyar felsőoktatás rendszerében. A diákok háromnegyede a kérdőív egyik kérdésére nem tudott megfelelő választ adni, mert nem tudott különbséget tenni a bachelor és master képzések között. Annak tudatában még meglepőbb ez az adat, hogy 2006 szeptemberétől minden felsőoktatási hallgató ebben a rendszerben tanul tovább - írja a FISZ.