Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

A rendőrök a férfiakra és a romákra utaznak

2007.02.21. 12:17
A rendőrök nagyobb valószínűséggel igazoltatnak férfiakat, mint nőket, s a romákat is gyakrabban állítják meg, mint a nem romákat - derül a Tárki felméréséből. A romák elmondásuk szerint gyakrabban tapasztalják a rendőrök udvariatlan, esetenként durva viselkedését.

A magyar felnőtt lakosság 23 százalékát igazoltatták rendőrök az elmúlt egy évben, a férfiakat csaknem háromszor nagyobb valószínűséggel állítják meg a rendőrök, mint a nőket. A felmérés szerint a rendőrök nagyobb arányban igazoltatták a romákat (29 százalék), mint a nem romákat (23 százalék) - derül ki a Tárki közvélemény-kutató cég 2005-ben végzett felméréséből.

Az igazoltatott cigány megkérdezettek 57 százalékát utcán, szórakozóhelyen vagy rendezvényen igazoltatták, míg ez az arány a nem roma válaszolók esetében 22 százalék volt.

A felmérés célja az volt, hogy megismerjék, az állampolgárok hogyan vélekednek a rendőrség igazoltatási gyakorlatáról - mondta Simonovits Bori, a Tárki munkatársa. Ezer embert kérdeztek meg, hat fókuszcsoportos beszélgetést folytattak romákkal és nem romákkal, valamint húsz lakossági és nyolcvan rendőrinterjút készítettek.

Szakadt, gyanús figurák

Az összes igazoltatás 76 százalékában autósokat állítottak meg, gyalogosként 13, szórakozóhelyen 2, sportrendezvényen 8 százalékot igazoltattak. A lakosságnak határozottan pozitív volt a véleménye a rendőrökről: 85 százalék többé-kevésbé udvariasnak tartotta őket, és 89 százalék egyetértett azzal, hogy szabályszerűen jártak el az igazoltatáskor.

Az állampolgárok szerint a szakadt, gyanús figurákat és a régi, rossz kocsikat - és inkább a fiatalokat - gyakrabban igazoltatják a rendőrök. A roma csoportok egybehangzó véleménye szerint viszont őket aránytalanul gyakrabban igazoltatják. A rendőrök pedig úgy nyilatkoztak, hogy a rendőrségi törvény és a szolgálati szabályzat alapján a szabálysértő, illetve a gyanús alakokat állítják meg.

A megkérdezett rendőrök 23 százaléka vallotta, hogy hajlamos bizonyos csoportokat gyakrabban megállítani, és 47 százalék szerint van olyan rendőr, aki hajlamos erre. Többségük romákat állít meg gyakrabban. Ezt a romák életmódjával indokolják, és azzal, hogy körükben szerintük nagyobb a bűnözés. A rendőrök 92 százaléka szerint viszont nem állítanak meg aránytalanul sok romát.

Csak 1 százalékot állítottak elő

Kovács Sándor alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi osztályának vezetője felidézte: a rendőri igazoltatást a rendőrségi törvényben szigorúan szabályozták. Eszerint a rendőr azt jogosult igazoltatni, akinek meg kell állapítani a személyazonosságát.

Az igazoltatás az állampolgárok igen széles rétegét érinti: 2005-ben 2 millió embert igazoltattak a rendőrök. Az igazoltatások mindössze egy százaléka zárult előállítással, ez a szám pedig elég alacsony. Fokozni kell az igazoltatások hatékonyságát, hogy az jobban szolgálja a bűnüldözés érdekeit - mondta az alezredes.

Az ORFK ezért a Magyar Helsinki Bizottsággal közösen Kaposváron, Szegeden és a főváros VI. kerületében közösen vizsgálja, milyen ok miatt igazoltatnak a rendőrök. A három kapitányságon az igazoltatást végző rendőrök adatlapon rögzítik az igazoltatás okát, valamint az igazoltatott demográfiai adatait - mondta Kádár András, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke.