11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 2
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 2
Dánia 1
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 0
Mexikó 0

Fokozott készültség a taszári bázison

2003.01.08. 15:32
Taszáron - ahol a közeljövőben háromezer arab származású tolmácsot és közbiztonsági szakembert képeznek ki - fokozott készültséget rendeltek el, 24 órás járőrszolgálat lépett életbe a bázison kívüli területeken. Megerősített egységek, speciális feladatokra kiképzett rendőrök teljesítenek szolgálatot a térségében. A település mellett lévő bázison az amerikai hadsereg kötelékébe tartozó irakiakat képeznek ki. A település pluszpénzt akart a kockázat miatt, de a kormány visszautasította a taszári polgármester kérését.
Minden szükséges intézkedést megtettek és megtesznek a jövőben is az illetékes szervek annak érdekében, hogy Taszáron a hamarosan kezdődő, korábban bejelentett kiképzéssel összefüggésben garantálni tudják a térség biztonságát - hangzott el Kaposváron a megyeházán tartott sajtótájékoztatón.

Gyenesei István, a Somogy Megyei Védelmi Bizottság elnöke hangsúlyozta: a mostani egyeztető megbeszélés része annak a tervszerű felkészülésnek, amely a taszári bázison a magyar kormány által engedélyezett kiképzéssel kapcsolatos. Eszerint mintegy 3000 arab származású, az amerikai hadsereg kötelékébe tartozó embert készítenek fel két turnusban, egyenként legfeljebb három hónap alatt tolmácsolással és egyéb, közbiztonsággal összefüggő feladatokra.

Már a határon ellenőriznek

Az ellenőrzések már a határon elkezdődnek, Taszáron pedig fokozott készültség lépett életbe a bázison kívüli területeken - szögezte le Hatala József, az ORFK közbiztonsági főigazgatója. Muhoray Árpád megbízott katasztrófavédelmi főigazgató közölte: a kaposvári igazgatóságon veszélyhelyzeti központot alakítottak ki, továbbá felülvizsgálták a védelmi tervrendszereket és adatbázisokat.

Hatala József, az Országos Rendőr-főkapitányság közbiztonsági főigazgatója közölte: már novemberben elkezdték a felkészülést, hogy a rendőrség az együttműködő partnerekkel együtt szavatolni tudja a lakosság biztonságát. A közbiztonsági főigazgató a szülők megnyugtatására közölte: nem észrevehető módon, de folyamatosan felügyelik az óvodákat, iskolákat és a szórakozóhelyeket.

A kockázatért nem jár pénz

A kiképzőbázis felállítása okán Taszár megbízott polgármestere, Mercz Tibor némi pluszpénzt szeretett volna kicsikarni a kormánytól. Gál J. Zoltán kormányszóvivő ezzel kapcsolatban közölte, hogy a település lakóit nem fenyegeti veszély, nincs nagyobb kockázata a mostani kiképzésnek, mint volt korábban, amikor hazánk Taszár révén szintén háborús szerepet vállalt. Mercz Tibor azt mondta, leginkább egy művelődési házra, valamint az elöregedett úthálózat felújítására lenne szükségük.  • Hírek
  • Bankszámla