Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A Parlament 4000 reptéri fuvart fizet az EU-s képviselőknek

2003.11.13. 12:29
Az Európa Parlament magyar képviselői taxival siethetnek majd a brüsszeli repülőjárathoz. Az Országgyűlés évi 4000 fuvar lebonyolítására írt ki közbeszerzési pályázatot. A nyertes cégnek szinte kizárólag a ferihegyi utakat kell majd lebonyolítani.
A Európa Parlament magyar képviselőinek megválasztása után 24 honatyának hetente kell majd Brüsszelbe utazni, ezért vált szükségessé, hogy állandó taxisszolgáltatás álljon rendelkezésükre - nyilatkozta az Indexnek Bakos Emil, az Országgyűlés gazdasági főigazgatója.

Ha elmegy az utolsó metró

Bakos Emil elmondta, hogy a megfigyelőként kiutazó képviselők miatt már az idén is annyira megemelkedett a fuvarok igénybe vétele, hogy az elérheti a rendelkezésre álló 10 millió forintos értékhatárt. Az eddigi taxicsekk-rendszer kiküszöbölése érdekében az Országgyűlés Hivatala taxis személyszállításra közbeszerzési pályázatot írt ki, amelyen a Napi gazdaság értesülései szerint olyan cégek indulhatnak, amelyek legalább 150 autóval rendelkeznek, és a szükséges referenciák mellett vállalják azt is, hogy a nap 24 órájában bármikor 10 percen belül felveszik a Ferihegyre igyekvő EU-s képviselőket. A repülőtéri járatokon kívül egyébként kivételes esetben az Országgyűlés munkatársai is igénybe vehetik a pályázaton győztes taxicég szolgáltatásait. Ők azonban csak akkor utazhatnak a bérautókkal, ha a parlamenti ülés nem fejeződik be a metró éjszakai zárásáig.

Ne egyedül utazzanak

A főigazgató elmondta, hogy a pályázati kiírás szerint egy évre 4000 fuvarral számoltak, ami továbbra is mintegy 10 millió forinttal terheli majd meg a Parlamentet. Bakos Emil az Index kérdésére elmondta azt is, hogy a kalkulációk szerint más megoldással rosszabbul járt volna a költségvetés. Amennyiben például saját autóval oldanák meg a fuvarokat, az autó ára mellett a magas reptéri parkolási díja, a sofőr bére, valamint a hétvégi pótlékok miatt akár 25-30 milliós kiadással is számolni kellett volna. A főigazgató hozzátette: a takarékosság érdekében felhívják a képviselők figyelmét arra is, hogy lehetőség szerint egyszerre többen vegyék igénybe a reptéri taxikat.