Szilárda
0 °C
6 °C

Több mandátumot kap a Fidesz a pécsi közgyűlésben

2006.10.07. 10:40
Kapcsolódó cikkek (1)
Mandátumegyenlőség alakul ki a pécsi közgyűlésben, miután a területi választási bizottság pénteken egy-egy mandátumot a Fidesz-KDNP és az ÖPE javára írt.

A polgármestert nem számolva mandátumegyenlőség alakult ki a pécsi közgyűlésben az MSZP, illetve a Fidesz-KDNP-Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) között, miután a területi választási bizottság pénteken egy-egy mandátumot a Fidesz-KDNP és az ÖPE javára írt.

szoftverhiba

Az Ádám Antal jogászprofesszor vezette grémium felülvizsgálta a töredékszavazatok elosztását, és helyt adott a Fidesz, valamint az ÖPE beadványának, aminek nyomán egy-egy mandátum nem az MSZP-hez és az SZDSZ-hez, hanem a Fideszhez és az ÖPÉ-hez kerül.

A bizottság úgy ítélte meg: a töredékszavazatok elosztását végző szoftver a Fideszt és a KDNP-t helytelenül nem egy, hanem két jelölőszervezetnek vette, így a Fidesz és az ÖPE eggyel kevesebb, az MSZP és az SZDSZ pedig eggyel több mandátumot kapott.

A döntéssel a pécsi testületben az MSZP-nek, valamint a Fidesz-KDNP-ÖPÉ-nek 19-19, az SZDSZ-nek és az MDF-nek 1-1 mandátuma van. A szocialista polgármesterrel együtt az MSZP-nek éppen hogy megvan a többsége, így döntő lesz, melyik oldalt támogatja az SZDSZ és az MDF egy-egy képviselője.

A területi választási bizottság pénteken döntött arról is, hogy a pécsi polgármester-választással összefüggésben a rontott, két körzetben pedig az összes szavazatot újraszámolják. Múlt hét vasárnap a szocialista Tasnádi Péter 287 voks különbséggel győzött a fideszes Páva Zsolttal szemben.