1971: meghalt Rákosi Mátyás

02.05.

2008.02.12. 15:07

Rákosi Mátyás csaknem tizenöt éve küzdött, hogy hazatérjen, de Kádár János és köre megakadályozta visszatérését a Szovjetunióból Magyarországra. 1970-ben pedig úgy tűnt, hogy hazajöhet végre. Feitl István A bukott Rákosi című könyvében idézi a hazatérés feltételeit:

„A legfőbb biztosíték Rákosi itthoni renitenskedéseivel szemben egy nyilatkozat lett volna, amelyben kötelezi magát, hogy előzetes bejelentést tesz minden külföldi állampolgárral, illetve a tömegkommunikációval való kapcsolatteremtési szándékáról, nyilvános rendezvényen való megjelenési igényéről, lakásán mellőzi az összejöveteleket, a szűkebb családi körén kívül politikailag félreérthető kapcsolatokat nem létesít és általában kerüli a feltűnésre alkalmat adó helyzeteket.”

Rákosi negyven perc gondolkodási időt kért a hozzá kiutazó magyar központi bizottsági osztályvezetőtől és rendőr ezredestől, majd feldúltan kijelentette: a feltételeket nem fogadja el. A kiküldöttek beszámolója szerint Rákosi, hiába volt akkor már 78 éves, még politizálni akar itthon, nem lehet elevenen eltemetni.

Rákosi 1970. november 17-én szívinfarktust kapott, 1971. január 26-án pedig egy újabbat, végül február 5-én halt meg Gorkij megyei kórházában.

A HVG az 1996/7-es számában emlékezett meg Rákosi halálának körülményeiről. A Kossuth Rádió esti 10 órás híreinek végén olvasták be a szovjetekkel egyeztetett rövid kommünikét, a másnapi lapok a hírrovat első híreként, cím nélkül közölték a halálhírt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport