16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

1985: Mihail Gorbacsov az új király

2008.03.11. 12:21

Meghalt a király, éljen a király! A március 12-i Népszabadság szalagcíme:

 

"MEGHALT KONSZTANTYIN CSERNYENKO

MIHAIL GORBACSOV AZ SZKP KB FŐTITKÁRA"

A lap siet mindenkit megnyugtatni:

"Szovjet testvérpártunk új vezetőjét hazájában és világszerte úgy ismerik, mint a nép felemelkedéséért, életszínvonalának további javításáért, a Szovjetunió erősítéséért, a nemzetközi biztonságért és a világbékéért áldozatosan dolgozó kommunista politikust, aki a rá jellemző kezdeményezőkészséggel, energiával és odaadással küzd a párt által kijelölt nagy célok megvalósításáért."

Csernyenko alig több mint egy évvel halála előtt, már betegen lett párt főtitkára, a Szovjetunió első számú vezetője. Temetésének napja Magyarországon is gyásznap, a középületeken gyászlobogót fúj a márciusi szél, a vendéglátó- és szórakozóhelyeken szünetel a zene- és műsorszolgáltatás. A lapok nagy teret szentelnek "intenzív és sokoldalú, ám időben fájdalmasan rövidnek bizonyult" időszakról, ami Csernyenko főtitkárnak jutott.

Valójában két törvényt fogadtak el elnöksége alatt, ebből az egyik elődje, Andropov idején elfogadott tervezet. A másikról így ír a Heller-Nyekrics-féle Orosz történelem:

"Csernyenko feltalálta az újabb csodaszert: a hosszú távú talajjavítási programot, amely többmilliónyi hektár öntözését és lecsapolását irányozta elő, továbbá csatornaépítést, valamint azt, hogy az északi és szibériai folyók egy részét és a Dunát az ország középső és déli területeire, illetve az Urálontúlra és Nyugat-Szibériába irányítsák."

No, ebből szerencsére nem lett semmi. A Népszabadság pedig azt írta, hogy Csernyenko fő vonása a folyamatosság mellett éppen a realizmus. Soha nem tudjuk meg, hogy mit csinált volna a Dunával, ha egy javíthatatlan álmodozónak születik.

A nagy öregek korszaka Csernyenkóval zárult le a szovjet politikában. Jött Gorbacsov, akit Nyugaton már ismertek. Újabb idézet a Heller-Nyekricsből:

"Gorbacsov 1984. decemberi látogatása ékesen bizonyítja, milyen könnyű a Nyugatot levenni a lábáról. Elég volt annyi, hogy magával vigye a nyugati nőktől alig különböző feleségét: ha Gorbacsovné nem tenyeres-talpas kövér asszony, akkor a szovjet totalitarizmusról szóló hírek sem igazak."

Az új főtitkár első életrajza már megválasztásának napján megjelent New Yorkban. Gorbacsov nem sokkal később meghirdette a peresztrojkát, ami különben Sztálin szótárában is szerepelt, a húszas évek végén, a harmincas évek elején "volt alapjelszava, amely alkalmas eszköz volt Sztálin kezében az abszolút hatalomért vívott harcban (Heller-Nyekrics)."

A maga módján Gorbacsov is tisztogatást hajtott végre, de módszerei annyiban finomodtak, hogy csupán leváltotta és nem likvidálta azokat, akik veszélyt jelenthettek volna a hatalmára.

Gorbacsov a hidegháborút elvesztette, a szovjet birodalom felbomlott, amiért különben máig mérgesek rá az oroszok, de ez legyen az ő bajuk. Elindult az 1996-os orosz elnökválasztáson, ahol a szavazatok 0,5 százalékát kapta meg.

Abból él, hogy előadásokat tart ott, ahová hívják. Márpedig sok helyre hívják, nyugaton máig a legnépszerűbb keleti politikus. Legutóbb Horn Gyula tavaly nyári születésnapján járt Magyarországon. Akkori kijelentései miatt - törvényszerű volt a Szovjetunió 1956-os beavatkozása - utólag még a vendéglátó MSZP is elhatárolta magát tőle.