1986: Agyonvertük a brazilokat

2008.03.16. 11:25

Futballkarnevál a Népstadionban Magyarország-Brazília 3-0. Ezzel a valószínűleg megismételhetetlen főcímmel jelent meg a Népsport 1986. március 17-én. A meccsről a címlap jobb hasábján számoltak be, közepén az kapott helyet, hogy Hetvenöt éves a Vasas, melyben kiemelték, hogy Czinege Lajos, az MSZMP KB tagja oklevelet adott át többek között (a közismerten nagy Vasas-szurkoló) Kádár Jánosnak MSZMP-főtitkárának, Gáspár Sándornak, a Szakszervezetek Országos Szövetsége főtitkárának és Marjai Józsefnek, a Minisztertanács elnökhelyettesének.

A címlapon így csak alul kapott helyet, az a sakkbajnokságról szóló hír, miszerint: Negyvenhat fős az élcsoport.

A futballmeccsről magáról három kép volt a címlapon, az első és a második gól utáni képek, valamint az extázisban lévő magyar válogatott játékosai, akik közül a legtöbben már brazil mezben ünnepelnek.

A mérkőzést egyébként is határtalan érdeklődés kísérte, ez volt az első olyan labdarúgó-meccs Magyarországon, amelyet megelőzően a szurkolók a Népstadion jegypénztárai előtt éjszakáztak, hogy jegyet tudjanak venni. (Mellesleg ez ebben az évben még egyszer megismétlődött, a Queen együttes nyári koncertje előtt.)

Végül 70 ezren fértek be. A hatalmas érdeklődést az alapozta meg, hogy a Mezey-csapat Európából az elsők között vívta ki a részvételi jogot a mexikói világbajnokságra, és az UEFA 1985-ben a legtöbbet fejlődött csapatnak tartotta a magyar együttest.

A vb-selejtezőkön többek között nyert Hollandiában és Ausztriában is, barátságos meccsen pedig Hamburgban győzte le az NSZK együttesét. A dél-amerikaiak európai turnéja egyébként két meccsből állt, az NSZK ellen csak 1-0-ra, míg három nappal később ellenünk 3-0-ra kaptak ki.

Így álltak fel:
1986. március 16., Budapest, Népstadion, 70 ezer néző. Vezette: Wöhrer (osztrák) Magyarország: Disztl P. - Sallai, Kardos, Garaba (Csuhay, 62.), Varga J. - Hannich, Nagy A., Détári - Kiprich (Kovács K., 46.), Bognár (Burcsa, 8.), Esterházy. Szöv. kap.: Mezey György.

Brazília: Leao - Edson, Oscar, Mozer, Dida - Elzo, Silas, Alemao - Renato, Casagrande, Sidney (Müller, 65.). Szöv. kap.: Carlos Santana.

Gólszerző: Détári (5.), Kovács K. (60.), Esterházy (73.)

A meccs lelkes tudósításának első mondata:

Parádésan kezdett válogatottunk. Úgy, ahogy az csak a legszebb magyar futballmesékben szerepel.

A meccs összefoglalójában a lap minden magyar játékost kivétel nélkül dicsért, mint írta:

Összeszokottságban, fegyelmezettségben és taktikailag magasan ellenfele fölé nőtt válogatottunk. Minden tekintetben, a játék valamennyi elemében felülmúlta ellenfelét. A végén a brazilok azért küzdöttek, hogy ne utazzanak haza Európából rúgott gól nélkül.

A budapesti összecsapást egyébként számos szakember a helyszínen tekintette meg, ők a találkozó után értékelték a látottakat. A három vb-csoportellenfelünk egy-egy vezetője így látta Garabáék játékát: „A házigazdák pontosan tudták, hogy mit akarnak játszani” – mondta Verdi Godwin a kanadaiak megfigyelője. Eduard Malofejev, a szovjetek kapitánya – akit a vb előtt Valerij Lobanovszkij váltott – úgy ítélte meg, az ilyen játék csakis győzelemhez vezethet.

Henri Michel francia kapitány azonban azon kívül, hogy udvariasan megjegyezte: „Nagy élmény volt ez a kilencven perc”, nem felejtette el hozzátenni: „Egyáltalán nem biztos, hogy júniusban is ugyanígy kijön a lépés a magyaroknak”. Mint később kiderült, igaza lett.

Mezey György a magyar válogatott kapitánya így értékelt a találkozó után:

Előkészületi mérkőzést játszottunk, amelynek eredményéből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Komoly fegyvertény a brazilok legyőzése, de én továbbra is a vb nagy esélyesének tartom őket. Ugyanakkor úgy vélem jobban játszottunk, mint az NSZK szerdán. Érthető okból minden játékosommal elégedett vagyok.

Tele Santana a brazilok kapitánya érthető okokból már nem volt ennyire elégedett.

„Gratulálok kollegámnak. Fájó, de megérdemelt vereséget mértek válogatottunkra. Mentségünkre szóljon, még csak a világbajnoki felkészülés elején járunk. Hatan nem játszottak az alapcsapatból, ők nem is lehettek itt velünk. A magyarok remekül játszottak, de ez nem lepett meg, szerdán Beckenbauer is dicsérte őket. El kell mondanom, a magyarok játéka jobban tetszett, mint a nyugatnémeteké.”

A találkozó hozományaként aztán teljes vb-lázban égett az ország, amit csak fokozott az akkori csapatkapitány Nagy Antal kijelentése, miszerint világbajnokok leszünk. Mexikóban aztán jött a nagy pofon (6-0 a Szovjetunió és 3-0 Franciaország ellen), így a Kanada elleni 2-0-s győzelem semmit nem ért, a magyar csapat kiesett a csoportmeccseket követően.

A brazilok végül a negyeddöntőben búcsúztak a franciákkal szemben elveszített tizenegyes párbaj után, míg a márciusban a hármasból leggyengébbnek vélt németek világbajnoki döntőt játszottak, igaz ott kikaptak a Maradona vezette argentínoktól.

Örökmérleg a brazilok ellen 1986-ig:

1954. június 27.: Magyarország-Brazília 4-2 (2-1) - vb, negyeddöntő, Bern
Magyar gólszerzők: Kocsis (2), Lantos, Hidegkuti
1966. július 15.: Magyarország-Brazília 3-1 (1-1) - vb, első forduló, Liverpool
G.: Bene, Farkas, Mészöly (11-esből)
1971. július 22.: Brazília-Magyarország 0-0 - barátságos mérkőzés, Rio de Janeiro
1986. március 16.: Magyarorzság-Brazília 3-0 (1-0) - barátságos mérkőzés, Budapest
G.: Détári, Kovács K., Esterházy

A brazilokkal szembeni veretlenségünket aztán 2004-ben elvesztettük. Budapesten, egy végtelenül sima meccsen 4-1-re győztek Ronaldinhóék, 45 ezer néző előtt, mert a lerobbant Népstadionba csak ennyien fértek be.

Magyarország: Babos, Lipcsei (Juhász, 46.), Pető Z. (Torghelle, 46.), Bodnár (Hercegfalvi, 84.), Simek (Bodor, 46.) Tóth B., Molnár B. (Farkas, 71.) Huszti, Gera (Dvéri, 68.) Kenesei (Szabics, 59.). Szövetségi kapitány: Lothar Matthäus

Brazília: Dida, Cafú (Mancini, 46.), Juan (Bordon, 68.), Roque Junior, R. Carlos (Dedé, 46.) Juninho (Julio Baptista, 62.), Emdilson, Zé Roberto (Edu, 46.), Ronaldinho (Felipe, 76.), Kaká (Alex, 60.), Luis Fabiano. Szövetségi kapitány: Carlos Alberto Parreira

Gól: Torghelle (57.), ill. Kaká (33.), Fabiano (36., 44.), Ronaldinho (75.)