Erzsébet
1 °C
4 °C

1993: az Intel bemutatja a Pentiumot

2008.03.22. 19:54
55 hozzászólás

Az Intel eredetileg 586-osnak szerette volna elnevezni az x86 architektúrára épülő processzorok ötödik generációját, csakhogy a riválisainak senki sem tilthatta meg, hogy ugyanezt a számot használják. A hatóságok ugyanis kimondták, hogy számokat - mint például a korábbi processzorok elnevezéseit, a 286-ost, 386-ost és 486-ost - nem lehet védjegyoltalom alá helyezni. Az Intel dobta a számokat, és megszületett a Pentium, amely a görög penta (öt) szóból és a latin -ium végződésből lett összegyúrva.


A Pentium újdonsága, hogy egy óraciklus alatt már nemcsak egy instrukciót tudott kezelni, hanem akár többet is. Az új architektúra majdnem kétszer gyorsabb volt elődjénél, a 486-osnál. Első változatai 60 vagy 66 megahertzen működtek. A Pentium persze nemcsak a sebességéről volt híres, hanem a melegedéséről is, noha korábban nem okozott problémát a processzorok hőkibocsátása. A 0,8 mikronos gyártástechnológiával készült Pentium viszonylag magas feszültséget, 5 voltot igényelt, míg utódai 3,3 volttal is beérték.


Másfél évvel a megjelenése után hibát találtak a Pentium lebegőpontos egységben, amit bár hamar kijavítottak, az Intel hírnevének nem tett jót a baki. Ráadásul a hibás gyártmányokat egytől egyik le kellett cserélnie.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?