1975: Megszületik a Microsoft

2008.04.04. 12:21
1975. április 4-én két harvardi egyetemista, a húszéves William Gates és a két évvel idősebb Paul Allen az új-mexikói Albaquerque városában céget alapított Micro-Soft néven (csak másfél év múlva változtatták meg a nevet kötőjel nélküli, kis s-es verzióra). Erre azért volt szükség, hogy a Micro Instrumentation and Telemetry Systems cégnél komolyan vegyék a két fiatalembert, akik azzal keresték meg a céget, hogy eladják nekik az Altair nevű számítógépükhöz fejlesztett BASIC programnyelvüket.
Apró szépséghiba, hogy nem volt ilyen programnyelvük, Gates egyszerűen fellelkesedett a Popular Electronics magazinban olvasott Altair-bemutatón, és blöffölt. Mivel a céget érdekelte a program, a páros kért két hónapnyi időt a végső simításokra, ami alatt megírta azt, és eladta a MITS-nek. Ez azzal is járt, hogy Gates otthagyta az egyetemet, és Új-Mexikóba költözött – Allen pedig belépett a MITS-hez főállású programozónak, és szerezte a további megrendeléseket.
 
A BASIC után a cég további Altair-programokat fejlesztett, felvette az első alkalmazottait (a híres 1978-as stábfotón már 11-en vannak; közülük egyedül Gates maradt meg mára), és a kis halak mozgalmas életét élte. Belekóstoltak az operációs rendszerek és szövegszerkesztők világába is.
A nagy üzlet 1981-ben ütött be, amikor kiderült, hogy az IBM és a Digital Research nem tudott megegyezni abban, hogy előbbi piacra dobás (és a világ meghódítása) előtt álló IBM PC számítógépe utóbbi CP/M operációs rendszerét használja. Az IBM ott állt egy önmagában használhatatlan géppel, amihez nagyon sürgősen operációs rendszert kellett találnia.
 
A Microsoft jó időben volt jó helyen – újra konkrét termék nélkül, ami ismét csak nem zavarta Gatest és Allent: egyszerűen megvették egy seattle-i programozó, Tim Paterson operációs rendszerét, a 86-DOS-t, átkeresztelték PC-DOS névre, és továbbadták az IBM-nek. Valószínűleg azóta nem kötött senki ilyen jó üzletet, hogy a holland telepesek két marék üveggyöngyért megvették Manhattan szigetét az indiánoktól.
Az 50 ezer dollárért megvett DOS, az IBM-mel kötött ügyes szerződés (előre telepített DOS minden pécére, és az ezzel járó jutalék a Microsoftnak), és az olcsó PC-klónok robbanásszerű elterjedése milliárdossá, a piac egyik meghatározó szereplőjévé tette a Microsoftot. A cég tőzsdére ment, és mai központjába, Redmondba költözött.
Az IBM-biznisz után Allen elhagyta a céget (Hodgkins-limfómát állapítottak meg nála, csontvelő-átültetésen esett át, végül legyőzte a rákot), és jött a helyére a mai nagyfőnök, Steve Ballmer. A többi – Windows-zal, Office-szal, Explorerrel és a világ leggazdagabb emberévé vált Bill Gatesszel –, ahogy mondani szokták, már történelem.