Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

1975: Megszületik a Microsoft

2008.04.04. 12:21
73 hozzászólás
1975. április 4-én két harvardi egyetemista, a húszéves William Gates és a két évvel idősebb Paul Allen az új-mexikói Albaquerque városában céget alapított Micro-Soft néven (csak másfél év múlva változtatták meg a nevet kötőjel nélküli, kis s-es verzióra). Erre azért volt szükség, hogy a Micro Instrumentation and Telemetry Systems cégnél komolyan vegyék a két fiatalembert, akik azzal keresték meg a céget, hogy eladják nekik az Altair nevű számítógépükhöz fejlesztett BASIC programnyelvüket.
Apró szépséghiba, hogy nem volt ilyen programnyelvük, Gates egyszerűen fellelkesedett a Popular Electronics magazinban olvasott Altair-bemutatón, és blöffölt. Mivel a céget érdekelte a program, a páros kért két hónapnyi időt a végső simításokra, ami alatt megírta azt, és eladta a MITS-nek. Ez azzal is járt, hogy Gates otthagyta az egyetemet, és Új-Mexikóba költözött – Allen pedig belépett a MITS-hez főállású programozónak, és szerezte a további megrendeléseket.
 
A BASIC után a cég további Altair-programokat fejlesztett, felvette az első alkalmazottait (a híres 1978-as stábfotón már 11-en vannak; közülük egyedül Gates maradt meg mára), és a kis halak mozgalmas életét élte. Belekóstoltak az operációs rendszerek és szövegszerkesztők világába is.
A nagy üzlet 1981-ben ütött be, amikor kiderült, hogy az IBM és a Digital Research nem tudott megegyezni abban, hogy előbbi piacra dobás (és a világ meghódítása) előtt álló IBM PC számítógépe utóbbi CP/M operációs rendszerét használja. Az IBM ott állt egy önmagában használhatatlan géppel, amihez nagyon sürgősen operációs rendszert kellett találnia.
 
A Microsoft jó időben volt jó helyen – újra konkrét termék nélkül, ami ismét csak nem zavarta Gatest és Allent: egyszerűen megvették egy seattle-i programozó, Tim Paterson operációs rendszerét, a 86-DOS-t, átkeresztelték PC-DOS névre, és továbbadták az IBM-nek. Valószínűleg azóta nem kötött senki ilyen jó üzletet, hogy a holland telepesek két marék üveggyöngyért megvették Manhattan szigetét az indiánoktól.
Az 50 ezer dollárért megvett DOS, az IBM-mel kötött ügyes szerződés (előre telepített DOS minden pécére, és az ezzel járó jutalék a Microsoftnak), és az olcsó PC-klónok robbanásszerű elterjedése milliárdossá, a piac egyik meghatározó szereplőjévé tette a Microsoftot. A cég tőzsdére ment, és mai központjába, Redmondba költözött.
Az IBM-biznisz után Allen elhagyta a céget (Hodgkins-limfómát állapítottak meg nála, csontvelő-átültetésen esett át, végül legyőzte a rákot), és jött a helyére a mai nagyfőnök, Steve Ballmer. A többi – Windows-zal, Office-szal, Explorerrel és a világ leggazdagabb emberévé vált Bill Gatesszel –, ahogy mondani szokták, már történelem.