1974. Az ABBA nyeri az Eurovíziót a Waterloo-val

2008.04.06. 13:07
Ma 34 éve nyerte meg a hetvenes-nyolcvanas évek legendásnak nyugodtan mondható popformációja, az ABBA az Eurovíziós dalfesztivált a Waterloo című számukkal. Persze ez csak egy apró lépésnek tűnik ahhoz képest, hogy mindenhol, még Japánban és Ausztráliában is imádták őket.


A kezdetek kezdetén két sikeres svéd együttesben zenélt Benny (The Hep Stars) és Björn (The Hootenanny Singers), gyártották a slágereket külön-külön, míg 1966 szép júniusi napján, amikor a Hootenanny Singers tagjai katonai szolgálatuk letöltésére készülve búcsúbulijukat tartották, el nem döntötték, hogy együtt is kipróbálják a zeneszerzést. Ezután Benny és Björn zenekarai széthullottak, így elkészíthették első közös albumukat 70-ben Lycka címmel, amin a lányok már vokáloztak. Ezen szerepelt a Hey, Gamle Man! című szám, amit a négy leendő ABBA-tag énekelt.

Mi volt az együttes titka? A szerelem: Benny és Anni-Frid 1970-ben, Björn és Agnetha 1971-ben találkoztak, így lett a két párból egy együttes. 1969 tavaszán a Hep Stars Svédország déli részén Malmöben turnézott, ahol éppen akkor lépett fel Anni-Frid Lyngstad is, akivel Benny találkozott, egymásba szerettek, augusztusban eljegyezték egymást. Björn egy tévémûsor felvételén dolgozott, akárcsak Agnetha Fältskog. Itt ismerkedtek meg és az eljegyzéssel õk sem vártak sokáig. Hogyan vált a két pár egy együttessé? 1970. áprilisában Cipruson nyaraltak, amikor a strandon elkezdtek viccből együtt énekelni, majd az ENSZ-katonák előtt fejezték be. A lányok több dalban is vokáloztak a fiúk mögött, majd kitalálták, hogy közösen lépnek fel, de ez annyira nem tetszett nekik, ezért megint külön folytatták.


1972 júniusában megjelent elsõ kislemezük négyesben, a People Need Love. Névnek a jól csengő Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid megnevezést találták. A dal ennek ellenére természetesen sikeres lett.


Ring Ring

1973 februárjában elindultak Ring Ring című dalukkal a Melodifestivalon, ami az Eurovíziós Dalfesztivál svéd válogatása, de 3. helyezésükkel nem mehettek a nagy döntőre, viszont a svéd toplistát vezették. A siker okán elkészítették első közös albumukat (Ring Ring), majd év végén megszületett az ABBA név, amit 1973-ban vettek fel.


Waterloo

Az ABBA név a klasszikus középiskolai zenekarok névadási szokásai szerint jöt létre, minden tag keresztnevének kezdőbetűjéből: Agetha Faltskog, Benny Anderson, Björn Ulvaeus és Anni-Frid Lyngstad (Frida néven ismert). Az ABBA titkára apám világított rá: a kor két szupernőjét mindenki imádta, a kérdés csak az volt, melyiket jobban. A szőkét vagy a barnát?

1974 elejére a második album már majdnem teljesen elkészült, amikor Benny, Björn és Stig (producer) felkérést kaptak, hogy írjanak egy dalt a Melodifestival-ra (a méltán népszerű Waterloo), amelyet februárban megnyertek és így õk utazhattak Angliába az Eurovíziós Dalfesztiválra.

Április 1-jén Londonba utaztak, majd két nap múlva Brightonba, ahol próbákkal és interjúkkal töltötték a versenyig hátra levõ idõt. 5-én megünnepelték Agnetha 24. születésnapját és másnap, 6-án este Svédország képviseletében elõadták a Waterloo-t a brighton-i The Dome-ban. A tévén keresztül 500 millióan nézték a versenyt. A szavazás végeredménye alapján az ABBA fölényesen gyõzött. Svédország elõször nyerte meg a Dalfesztivált. A dal Európán kívül Amerikában is Top 10-es, és az 500 millió nézőnek köszönhetően világhírű lett.

A svéd popiparból az Euróvíziós dalfesztiválon elért sikerük miatt tudtak dobbantani, hamar népszerűek lettek angol nyelvterületeken és Európában, de a japánok és az ausztrálok is imádták őket.