1994: Meghalt Kurt Cobain

2008.04.07. 15:22

1994 április 8-án találta holtan a Nirvana együttes frontemberét egy villanyszerelő az énekes Seattle-i lakásában. A halál oka: puskalövés a fejbe. A szakértői vizsgálatok szerint Cobain saját kezűleg vetett véget életének huszonhét évesen. Az öngyilkosság tényében sok rajongója kételkedik, de ezek az emberek nyilván nem értették meg Cobain egyik számának, az I hate myself and I want to die-nak (Utálom magam, és meg akarok halni) az üzenetét.

Cobain mentális egészsége sosem volt teljesen rendben. Hét éves volt, mikor szülei elváltak, ezután nagyon magába roskadt, visszahúzódó gyerek lett. Az iskolában sokan cikizték amiatt, hogy egy homoszexuális fiú volt a haverja. Kurt azt nyilatkozta, hogy ugyan ő nem homoszexuális, de még talán örülne is, ha az lenne, csak hogy idegesíthesse a homofóbokat, akiket nagyon utált. Tizenéves korára lázadóvá vált, és punkokkal barátkozott. Érettségi előtt pár héttel otthagyta az iskolát, és anyukájához költözött vissza, aki kis idő után az utcára tette, mert Kurt nem volt hajlandó munkát keresni. Egy darabig az utcán élt, szó szerint egy híd alatt lakott, és ekkoriban kezdett el rendszeresen rock koncertekre járni. Hangulatát később az is befolyásolta, hogy krónikus bronchitisben szenvedett, illetve állandóan fájt a gyomra, és ami a drogozástól (főleg marihuánát és heroint fogyasztott, illetve egy fájdalomcsillapítóra is rászokott) sem lett jobba hosszú távon.  

Kurt Donald Cobain kultikus figurája volt a kilencvenes évek elejének, rövid pályafutása alatt példaképévé vált egy generációnyi dühös és elkeseredett tinédzsernek, az úgy nevezett X generációnak, akik a kilencvenes években élték tinédzser korszakukat. Egyes nézetek szerint Cobain azért is vált elkeseredetté életének utolsó éveire, mert olyan emberek rajongtak érte, és vásárolták a lemezeket, akiket gyűlölt. A hírnevet is nehezen viselte, nehezen tudta összeegyeztetni az MTV hozta mainstream sikereket underground gyökereivel.    

A Nirvanát 1987-ben alapította Kris Novoselic-csel, és eleinte csak az akkori Seattle-i grunge-szcéna meghatározó alakjai voltak, de Smells Like Teen Spirit számukkal a szélesebb közönség kedvencei lettek. Harmadik tagjuk eleinte Chad Channing volt, de Cobain elégedetlen volt vele, 1990-ben vették be helyette Dave Grohlt, aki viszont hosszú távon bevált.


Kurt Cobain 1991-ben ismerkedett meg későbbi feleségével, és gyermekének anyjával, Courtney Love-val, aki korábban egy koncerten zúgott bele az énekesbe. Love maga is rocker volt, a szintén botrányos Hole együttes énekes-gitárosaként kezdte pályafutását, ma már egyike az arcát sűrűn felvarrató, és alakját változtató, kiöregedő hollywoodi sztároknak. Közös gyermekük, Francis Bean Cobain 1992 augusztus 18-án született, és édesanyja állítólag be volt heroinozva, amikor a kisded megfogant. Kis időre nagyon boldoggá tette Cobaint, hogy szerelmes, és apa lesz, ez a felhőtlen állapot azonban nem sokáig tartott nála, nem jelentett kiutat lelki problémáiból. Egyes források szerint halála előtt nem sokkal már válni akart Love-tól. Első öngyilkossági kísérlete 1994 márciusában történt Rómában, legalábbis felesége szerint. Ekkor pezsgővel és egy Rohypnol nevű gyógyszerrel ütötte ki magát, és kórházba került. Cobain ugyan tagadta, hogy öngyilkossági késztetései lennének, mikor fegyverekkel és gyógyszerekkel bezárkózott egy szobába, utólag azzal magyarázta, hogy csak felesége elől akart elbújni. Március végén egy Los Angeles-i elvonóintézetbe került drogfüggősége miatt, ahonnan a kerítésen keresztül mászott ki, és senki nem tudott hollétéről egészen addig, míg meg nem találták holttestét.    

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport