1978: nem nyugodott békében Charlie Chaplin

2008.05.16. 18:00

1977-ben, 88 éves korában, éppen karácsony napján halt meg Charlie Chaplin, temetését december 27-én tartották Svájcban, a Genfi-tó mellett található Corsier faluban, ahol a Chaplin-család 1952 óta élt. A legendás színészt azonban nem sokáig hagyták békében nyugodni, 1978. március másodikán holttestét koporsójával együtt ellopták a temetőből, és váltságdíjat követeltek cserébe.

A koporsót 11 hét elteltével, május 17-én találták meg több mint 15 kilométerre a Genfi-tótól. Villeneive közelében az elkövetők egy sekély gödröt ástak egy kukoricaföldön, és oda rejtették a koporsót.

A hozzátartozók elmondása szerint sorozatosan kaptak fenyegető telefonhívásokat, a telefonálónak szláv akcentusa volt. Több olyan hívás is érkezett, melyeket nem vettek komolyan, de egyszer kaptak egy fotót is a koporsóról, ami meggyőzte a kétkedő özvegyet, Oona Chaplint is, a váltságdíjat azonban továbbra sem volt hajlandó kifizetni. Az 51 éves asszony még akkor sem tört meg, mikor nyolc gyermeke közül a két legkisebbet érték fenyegetések.

Az özvegy a rendőrséghez fordult segítségért, hogy felderítsék az elkövetők kilétét. Az asszony a telefonhíváskor alkudozni kezdett az elkövetővel, miközben a rendőrség rögzítette a beszélgetést. Kezdetben a bűnöző 600 ezer dollárt követelt váltságdíjként, míg azonban az összeg lecsökkent 250 ezer dollárra, a rendőrségnek sikerült beazonosítania, honnan kezdeményezték a hívást.

Az elkövető Lausanne egy nyilvános telefonfülkéjéből fenyegette az özvegyet, a város összesen 200 fülkéjét 100 rendőr figyelte, a 24 éves lengyel autószerelőnek nem sok esélye maradt. Bűntársával, egy 38 éves bolgár autószerelővel fejenként hét és fél év börtönbüntetést kaptak zsarolásért és kegyeletsértésért. A két kelet-európai férfi politikai menekültként érkezett Svájcba, tettük motivációja elmondásuk szerint a meggazdagodás volt.