1982: magyar világcsúcs a futball vb-n

2008.06.13. 15:33 Módosítva: 2009.05.12. 16:45

A három vereséggel zárult 1978-as labdarúgó-világbajnokság, és a csalódás, hogy nem sikerült kijutni a moszkvai olimpiára, jelentős változásokat hozott a magyar labdarúgás vezetésében.

Ennek köszönhetően Mészöly Kálmán lett a szövetségi kapitány, míg segítője Mezey György. Az 1982-es világbajnokság selejtezőiben hiába kaptunk k kétszer is az angoloktól, oda-vissza vertük a norvégokat, így a románok és a svájciak elleni egy-egy győzelem és döntetlen azt jelentette, a csapat kijutott a spanyolországi tornára.

Mellesleg az angolok elleni hazai meccs más szempontból is fontos volt, hiszen a találkozó előtti Budapest-Vidék öregfiúk meccsen pályára lépett Puskás Ferenc is, aki hosszú évtizedek után látogatott haza. (Nem mellesleg a 3-3-ra végződött összecsapáson ő szerezte csapata mindhárom gólját.)

Az első 24 csapatos vb-n a sors a C-csoportban a címvédő argentinokat, az Eb-második belgákat és a számunkra teljesen ismeretlen Salvadort küldte utunkba. Az első meccsen június 15-én Alicantéban, éppen a közép-amerikai ország együttese várt Nyilasiékra.

A salvadori kapitány a meccset megelőzően úgy nyilatkozott, a magyarok ellen a győzelem igényével lépnek fel, mivel ellenünk lát esélyt erre, míg a belgák és az argentinok ellen a tisztes helytállás a tét. (Ez utóbbi sikerült is nekik, hiszen Maradonáéktól csak 2-0-ra, míg a belgáktól mindössze 1-0-ra kaptak ki. Ez utóbbi meccsen Coeck lőtte a győztes gólt, és a salvadori kapus utólag elmondta, otthon nincs hozzászokva, hogy valaki 40 méterről lőjön a kapujára.)

Azonban a magyar együttes történelmi vereséget mért rájuk. A világbajnokságok történetében előtte és utána sem volt rá példa, hogy egy csapat kétszámjegyű gólt, esetünkben tízet lőjön ellenfelének.

A találkozón éppen 50. válogatottságát ünneplő Nyilasi már a harmadik percben betalált egy szöglet utáni fejesből, majd nem sokkal később Pölöskei lőtte ki a hosszúsarkot. A 23. percben Fazekas 22 méterről eleresztett ballábas bombája is beakadt, így a szünetre már három gól volt a magyar csapat előnye.

Meglepetésre a salvadoriak a második játékrészre sem tudtak újítani, így Tóth és Fazekas góljával az 55. percben már 5-0 volt az eredmény. A 64. percben szépített az ellenfél, Ramirez közelről talált Mészáros kapujába, és az eredménnyel mit sem törődve úgy örült a góljának, mintha azt világbajnoki döntőben szerezte volna.

A magyar kispad ugyanakkor nem elégedett meg az eredménnyel – bízva abban, hogy a továbbjutást esetleg a gólkülönbség dönti el, és két friss csatárt, Kiss Lászlót és Szentest küldte a pályára. A húzás bejött, hiszen a kért játékos nyolc perc alatt négy gólt szerzett.

Nem mellékesen Kiss László egy különös rekordot is felállított – és tart azóta is -, hiszen ő a vb-k történetében a leggyorsabb mesterhármast elérő labdarúgó. Kiss második gólja – amely a csapat nyolcadik találata volt – nagyban hasonlított arra az emelésre, melyet a norvégok elleni selejtezőben is szerzett.

A sor úgy zárult, ahogy kezdődött, Nyilasi egy szöglet után állította be a 10-1-es végeredményt. A hazai sajtó ugyan elismerte a csapat teljesítményét, de igazán csak akkor jöttek rá mekkora eredmény volt, amikor a csoport másik két tagja éppen csak megverte Ramirezéket.

A folytatásban aztán hiába beszélt az egész világ a magyarok rekordjáról, az argentinok a belgáktól elszenvedett vereség után az életükért küzdöttek ellenünk, és egy bizonyos Maradona, valamint a négy évvel korábban is remeklő Ardiles vezérletével nagy verést (4-1) mértek a magyar csapatra.

A belgák ellen pedig hiába vezetett sokáig a magyar együttes, egy nagy védelmi hiba után egyenlítettek Ceulemansék, így ők jutottak tovább. Mi pedig jöhettünk haza, egy történelmi győzelemmel.

Magyarország-Salvador 10-1 (3-0)

Alicante, 23 000 néző, vezette: Al-Doy (bahreini)

Magyarország: Mészáros - Martos, Bálint, Garaba, Tóth J. - Sallai, Nyilasi, Müller (Szentes 68.) - Fazekas, Törőcsik (KIss L. 56.) Pölöskei

Salvador: Mora - Castillo, Jovel, Rodriguez, Recinos - Huezo, Rugamas (Ramirez 26.), Ventura, Rivas - Hernandez, Gonzalez

Gólszerzők: Nyilasi (3., 83.) Pölöskei (11.) Fazekas (23., 54.) Tóth (54.) Ramirez (64.) Kiss (70., 73., 78.) Szentes (71.)