1971: meghal Jim Morrison

2008.07.03. 12:04

Július 3-án holtan találják egy párizsi lakás fürdőkádjában a Doors huszonhét éves énekesét. A gyorsan felvett jegyzőkönyv szerint szívroham volt a halál oka, ezt a verziót azonban kevesen hiszik el. A különféle elméleteket táplálják az önjelölt életrajzírók, az ellentmondó vallomások, valamint a tény, hogy Morrisont sosem boncolták fel. Állítólag él.

Jim Morrison, azaz a Gyíkkirály 1943-ban született Floridában, a legenda szerint négy éves korában látja, amint egy kamionos gázolást követően egy indián család elvérzik a sivatagi országúton. A fiatalkori trauma visszatérő motívuma lesz később Morrison költészetének, amely a család szerint kissé ki is színezi az esetet. Morrison 1965-ben alakítja meg Ray Manzarek billentyűssel a Doors zenekart, a nevet Aldous Huxley Az észlelés kapui című könyvéből veszik, melyben a szerző meszkalin hatása alatti látomásairól számol be. A Doors volt az első zenekar, mely a blues-t, a rockot és a pszichedéliát úgy keverte, hogy abból slágerlistás számok születtek.

1967 januárjában jelent meg a csapat első lemeze, ezen szerepelt többek között a Break On Through (To The Other Side), a Light My Fire, a Chrystal Ship, illetve a The End is. A Doors az első együttesek egyike volt, amely koncepcióvideókat (azaz videóklipeket) készített a számaihoz, a Break On Through volt az első. Az együttes népszerűségével egyenes arányosan nőttek a drog- és alkoholfüggő Morrison körüli botrányok, 1969-ben le is tartóztatták, miután egy miami koncerten közszeméremsértett. Morrison haláláig a Doors még öt lemezt adott ki, az utolsó kettő volt a Morrison Hotel 1970-ben (rajta a Roadhouse Blues), illetve az L.A. Woman egy évvel később. 1971-ben költözött Morrison Párizsba, hogy felhagyjon a zenéléssel és inkább költészetére összpontosítson.

A hivatalos verzió szerint Jim Morrisonra barátnője, Pamela Courson talált rá a fürdőkádban. Vele az énekes már a Doors előtt is együtt járt, és bár sosem házasodtak össze, hivatalos élettársi viszonyban éltek, és Morrison végrendeletében Coursonra hagyta egész vagyonát. Kapcsolatuk többnyire nyílt és a kezdetektől viharos volt, Morrison pl. egy kelta pogány rituálé keretein belül feleségül vette 70-ben Patricia Kennealy rockkritikust, aki sci-fiket is írt. Courson azonban Morrisonnal tartott Párizsba.

Tavaly nyáron új elmélet került elő Morrison halálával kapcsolatban, erről a környéken írtunk is, ám Sam Bennett bártulajdonos könyvében (The End: Jim Morrison, mi más?) az újdonság nem az volt, hogy Morrison a heroint adagolta túl, hiszen ez a legelfogadottabb nem hivatalos verzió az utóbbi harmincöt évben, hanem az, hogy az énekest a Rock And Roll Circus nevű felkapott bár vécéjében érte a halál, és onnan szállították aztán a hulláját a Rue Beautraillis 17. szám alatti lakás fürdőkádjába.

A helyszínre érkező orvosszakértőnek Courson azt nyilatkozta, hogy moziban voltak, aztán vacsoráztak, majd zenét hallgattak otthon, aztán Morrison fürödni ment, és meghalt. Courson azt is mondta, hogy Morrison nem ivott és nem drogozott, úgy általában. A jegyzőkönyv elvetette az idegenkezűséget, szívrohamot állapított meg, Morrisont sosem boncolták fel, majd zárt koporsóban temették el.

Később azonban, miután visszatért az Egyesült Államokba, Courson többször utalt arra barátai társaságában, hogy miatta halt meg Morrison, ugyanis felszívta a heroint, mert azt hitte, hogy kokain és túladagolta azt. Morrison egyébként köztudottan irtózott a tűtől, ám egyesek arról számolnak be, hogy más alkalommal is fogyasztotta így a heroint. Több helyen megemlítik továbbá, hogy Morrisonnak asztmája volt, illetve vért is köhögött a halála előtti napon, de jól volt. Az első könyv Morrisonról 1980-ban jelent meg, majd Danny Sugerman írja le a túladagolás történetét 1989-es Wonderland Avenue-ben, Coursonnal való beszélgetései és visszaemlékezései alapján, amit egy Alain Ronay nevű ismerős 1992-es interjúja is megerősít, amelyben bevallja, hogy ő fedezte később Coursont, aki akkor éjjel elbóbiskolt, így nem tudott időben segítséget hívni. Courson három évvel Morrison halála után adagolta magának túl a heroint.

Morrison halálával kapcsolatban sosem tisztázódtak a körülmények, a mai napig különféle elméletek élnek, van aki szerint a CIA ölette meg, illetve nem is halt meg, hanem él. Az énekes/költő sírja Párizsban található, turistalátványosság, többször kifosztották.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport