1990: Megjelenik egy titkos csődlista

2008.07.24. 18:29

A kormány gazdasági szakértője alig négy héttel ezelőtt 35-40 vállalat gyorsított felszámolásáról beszélt a müncheni és a stuttgarti Iparkamarában. Az ipari és kereskedelmi tárca mintegy két héttel ezelőtt bejelntette, hogy 10-12 vállalati csődeljárás megkezdésével kívánja a 300 milliárdosra becsült adósságláncot megmozdítani – írja a Világgazdaság 1990. július 24-i száma az Adóslánc kemény magja című cikkben. A lap összeállításában a magyar állami vállalatok számos kiválósága szerepelt, ami egyaránt kiváltotta az érintett cégek tiltakozását és más lapok listázási szándékát, csak a kormány illetékesei hallgattak, mondván: ilyen lista nincs, és az adatok egyébként is titkosak.

Megbízható forrásból sikerült tudomást szereznünk arról, milyen vállalatoknál javasolja megindítani a gyorsított felszámolási eljárást a gazdasági kabinet... a lista még nem végleges, mert a kabinet csak akkor foglal állást határozottan, ha az információkat már egyeztette az érdekelt bankokkal – olvasható a lapban. A nem végleges névsorban így is számos illusztris cégnév szerepel.

Az 1989-es mérlegadatok szerint az eredménytelenségi lista első helyén a Kontakta Elektromechanikai Vállalat áll, amely több mint 700 millió forint veszteséggel zárta a tavalyi évet. A cég összes tartozása egyébként 700 millió forint. A Diósgyőri Gépgyár a második helyen áll, több mint 500 millió forintos veszteséggel; a vállalat tartozás egyébként meghaladja a 3 milliárd forintot. Az Ózdi Kohászati Üzemek 1989-es eredménye ugyan 95 millió forint eredményt jelez, viszont a kohászati nagyvállalat adósságállománya több mint 5 milliárd forint.

A Világgazdaság rangsorában szerepelt még egyebek mellett a Mikroelektronikai Vállalat (deficitje 245 millió, adósságállománya több mint 2 milliárd forint volt), a Kecskeméti Zománc- és Kádgyár (127 és 290 millió forint), a Pestvidéki Gépgyár (206 és 900 millió forint), az El-Co Villamossági Készülékek Gyára (1 milliós nyereség, de 327 milliós tartozás), a Hajtóművek és Festőberendezések Gyára (276 milliós deficit). A lista további szereplői közül az ismertebb cégek közé tartozott a Duna Cipőgyár, az Orion Rádió és Villamossági Vállalat (2,5 milliárdos adóssággal), a BHG Híradástechnikai Vállalat (3,5 milliárddal), valamint a Telefongyár is. A Világgazdaság cikke szerint az adóslánc kemény magját ez a 12 vállalat alkotta.

A Világgazdaság csődlistázási hullámot indított el, az utóbbi napokban idegborzoló listák jelentek meg a csődbe küldendő vállalatok nevével, írja négy nappal később a Népszabadság A mi listánk című cikkében. Ebből megtudhatjuk, hogyan fogadták az érintettek a listázást: a vállalatok sorban kérik ki maguknak rossz hírük keltését, eközben az illetékesek egyáltalán nem akarnak tudni semmiféle listázásról.

Pedig lista volt, ha másról nem, arról, hogy az akkor még létező, és a Pénzügyminisztériumhoz tartozó Szanáló Szervezet mely 27 cégnél végez felszámolást (ami persze már akkor sem volt ugyanaz, mint a csődeljárás, ám ez a cikkekben eléggé összemosódik). A névsort közzé is tette a Népszabadság, ám abban korántsem voltak olyan nagy nevek, mint a Világgazdaságéban: a 27-ből 16 cég kisszövetkezetként működött, ismertebb nevet közülük talán csak a Mikrotechnika Ksz. számított, míg a többi 11-ből a Dorogi Szénbányák és a Péti Nitrogénművek ellen folyó felszámolási eljárásra kaphatták fel többen a fejüket.

Igaz, közülük például a Népszabadság-listán lévő péti nitrogéngyár az 1990-es átszervezések és átalakulás után a mai napig is működik, míg VG-lajstromból például az ózdi kohászatnak már csak emlékei vannak. Persze ellenpéldák is vannak, a többszöri szerkezet- és tulajdonosváltás, valamint radikális átalakítások után is, de a diósgyőri gépgyártás fennmaradt. Érdekes utat járt be az Orion is: ellene 1991-ben indult csődeljárás, 1993-ban orosz (Jukosz-érdekeltségű), 1997-ben szingapúri kézbe került, és még az ezredforduló után is készített Orion márkanév alatt tévéket, főleg exportra. Jelenleg a tevékenységi körébe tartozik nyomtatott áramkörök szerelése, kábelkészítés, végtermékek szerelése és csomagolása, valamint különféle javítási feladatok is.