1977: Sztálintalanítják a szovjet himnuszt

2008.09.01. 13:50

Mától új szöveggel éneklik a szovjet himnuszt – ezzel a címmel bújtatta el negyedik oldalas, mindössze öt mondatos cikkében a feltűnő hírt az 1977. szeptember 1-jei Magyar Nemzet. Hogy miről mire és hogyan változott a szöveg, az a híradásból természetesen nem derül ki. Csak az, hogy szerda este a moszkvai rádióban és televízióban első ízben hangzott fel a Szovjetunió új állami himnusza, amelynek szövegét és zenéjét május 27-én hagyta jóvá a Legfelső Tanács Elnöksége.

A cikk ezen kívül csak annyit közöl: ezzel a szöveggel éneklik és az eredeti dallamon végrehajtott hangszerelési változtatásokkal játsszák mától a szovjet himnuszt, amiből persze az egyszeri újságolvasó aligha tudhatta meg, hogy az 1944-es keltezésű szöveg gyökeresen megváltozott. Ami harminc év távlatából a leginkább meglepő lehet: noha 1953-as halálát követően még kommunista utódai, a Szovjetunió vezetői is kritikusan beszéltek a nevéhez kötődő egyszemélyi diktatúráról, a mostani orosz–grúz-konfliktus idején gyakran emlegett grúziai Goriban született Joszif Visszarionovics Sztálin neve csak ekkor került ki az ország állami dalából (igaz, a nevét tartalmazó versszakot már az ötvenes évek végétől nem énekelték).

Az 1944-ben megalkotott szovjet himnuszban – amely zenéjét Alekszander Alekszandrov szerezte – a szövegíró, az egyébként híres gyermekkönyvszerző Szergej Mihalkov – a világhírű filmrendező, Nyikita Mihalkov apja - a hivatalos magyar fordítás szerint azt írta:

Vészfelhőkön át a szabadság felívelt,
Utunkat Lenin megmutatta nekünk,
Sztálin úgy nevelt föl, hogy népünkhöz hívek
És munkán is, harcon is hősök legyünk.

Ezt cserélték le, megdöbbentően későn – ráadásul abból a szempontból is meglepő időszakban, hogy a Szovjetunió élén akkor az átlagosnál is konzervatívabb politikai elit állt – arra, hogy

Kélt orkánon át szabad élet sugára,
Utunkat a nagy Lenin mutatta nekünk,
És ő lelkesített, hogy népünkhöz hívek,
Hogy munkában, tettekben hősök legyünk.

A himnusz a refrént nem számítva eredetileg is három versszakos volt, és annyi maradt az 1977-es átírást követően is, a szövegének azonban szinte minden verssorába belenyúltak. A Magyar Nemzet szerint a változások kifejezik a szovjet társadalomban az elmúlt évtizedekben végbement történelmi fejlődést, és az új szöveg aláhúzza a pártnak a fejlett szocialista társadalom vezetésében betöltött szerepét.

Hogy a cikk – vagyis a minden bizonnyal annak alapjául szolgáló közlemény – szerzője mire gondolhatott, azt nem tudni, és az akkoriban megjelent többi lap sem segíti az eligazodást. A Magyar Hírlap és Népszava ugyanazzal az egy, a TASZSZ-tól átvett mondattal intézi el a dolgot: Szerdán este a moszkvai rádióban és televízióban első ízben hangzott fel a Szovjetunió új állami himnusza, amelynek szövegét és zenéjét május 27-én hagyta jóvá a Legfelsőbb Tanács elnöksége. A Népszabadság – amely ebben a lapszámban olyan vehemenciával ítéli eli a rhodéziai választási csalásokat, mintha nálunk mi sem történt volna harminc évvel korábban – sem segít sokat, ugyanis ezt a mondatot csak annyival fejeli meg, miszerint a moszkvai üzletekben már megjelentek a himnusz hanglemezei.

A szovjet himnuszként csak az első versszakot és a refrént ismerő – és annak éneklésére is megtanított – magyar állampolgár így nem is tudhatta meg, hogy Sztálin neve kikerült a szövegből (mint ahogy talán azt sem tudta, hogy benne volt). De ez az első rész is változott, az 1944-es

Szabaddá tett népek örök szövetsége,
A nagy Oroszország nagy műve e frigy.
Hogy éljen a szovjet hatalma, egysége:
A nép így akarta s megalkotta így.
Szálljon szabad hazánk,
Dicsőség fénye rád,
Népek szabadságát vívod ki te!
Zászlód a Szovjetet,
Zászlód a népeket
Győzelemről győzelemre vigye!

verzióról módosult a napjaink harmincas, negyvenes generációi által ismertté, erre:

Szövetségbe forrt szabad köztársaságok:
A Nagy Oroszország kovácsolta frigy,
A Szovjet hatalma és egysége éljen:
Sok nép így akarta s megalkotta így!
Szálljon szabad hazánk,
Dicsőség fénye rád,
Népek barátságát vívtad te ki!
Lenini párt vezet,
Láng, mely a népeket
Kommunizmus győztes útján viszi.

A himnusz szövegének kalandos története még ezzel sem ért véget. A Szovjetunió felbomlása után Oroszország új himnuszt választott, ám a kilencvenes évek második felében visszatértek a szovjet himnuszhoz, pontosabban annak szöveg nélküli változatához.

Ezen módosított Putyin elnök 2000-ben, amikor a meglévő zenéhez újabb, immár harmadik, kommunizmus nélküli, Oroszországról mint a "mi szent államunkról" szóló szöveget íratott – kivel mással, mint a nagy nemzeti himnuszszövegíró Mihalkovval. Aki annyit azért benne hagyott a korábbi hangulatból, hogy a refrén második és harmadik sora magyar fordításban így hangzik:

Testvéri népek hatalmas szövetsége,
Elődök adta népi bölcsesség!