Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

1977: Sztálintalanítják a szovjet himnuszt

2008.09.01. 13:50
58 hozzászólás

Mától új szöveggel éneklik a szovjet himnuszt – ezzel a címmel bújtatta el negyedik oldalas, mindössze öt mondatos cikkében a feltűnő hírt az 1977. szeptember 1-jei Magyar Nemzet. Hogy miről mire és hogyan változott a szöveg, az a híradásból természetesen nem derül ki. Csak az, hogy szerda este a moszkvai rádióban és televízióban első ízben hangzott fel a Szovjetunió új állami himnusza, amelynek szövegét és zenéjét május 27-én hagyta jóvá a Legfelső Tanács Elnöksége.

A cikk ezen kívül csak annyit közöl: ezzel a szöveggel éneklik és az eredeti dallamon végrehajtott hangszerelési változtatásokkal játsszák mától a szovjet himnuszt, amiből persze az egyszeri újságolvasó aligha tudhatta meg, hogy az 1944-es keltezésű szöveg gyökeresen megváltozott. Ami harminc év távlatából a leginkább meglepő lehet: noha 1953-as halálát követően még kommunista utódai, a Szovjetunió vezetői is kritikusan beszéltek a nevéhez kötődő egyszemélyi diktatúráról, a mostani orosz–grúz-konfliktus idején gyakran emlegett grúziai Goriban született Joszif Visszarionovics Sztálin neve csak ekkor került ki az ország állami dalából (igaz, a nevét tartalmazó versszakot már az ötvenes évek végétől nem énekelték).

Az 1944-ben megalkotott szovjet himnuszban – amely zenéjét Alekszander Alekszandrov szerezte – a szövegíró, az egyébként híres gyermekkönyvszerző Szergej Mihalkov – a világhírű filmrendező, Nyikita Mihalkov apja - a hivatalos magyar fordítás szerint azt írta:

Vészfelhőkön át a szabadság felívelt,
Utunkat Lenin megmutatta nekünk,
Sztálin úgy nevelt föl, hogy népünkhöz hívek
És munkán is, harcon is hősök legyünk.

Ezt cserélték le, megdöbbentően későn – ráadásul abból a szempontból is meglepő időszakban, hogy a Szovjetunió élén akkor az átlagosnál is konzervatívabb politikai elit állt – arra, hogy

Kélt orkánon át szabad élet sugára,
Utunkat a nagy Lenin mutatta nekünk,
És ő lelkesített, hogy népünkhöz hívek,
Hogy munkában, tettekben hősök legyünk.

A himnusz a refrént nem számítva eredetileg is három versszakos volt, és annyi maradt az 1977-es átírást követően is, a szövegének azonban szinte minden verssorába belenyúltak. A Magyar Nemzet szerint a változások kifejezik a szovjet társadalomban az elmúlt évtizedekben végbement történelmi fejlődést, és az új szöveg aláhúzza a pártnak a fejlett szocialista társadalom vezetésében betöltött szerepét.

Hogy a cikk – vagyis a minden bizonnyal annak alapjául szolgáló közlemény – szerzője mire gondolhatott, azt nem tudni, és az akkoriban megjelent többi lap sem segíti az eligazodást. A Magyar Hírlap és Népszava ugyanazzal az egy, a TASZSZ-tól átvett mondattal intézi el a dolgot: Szerdán este a moszkvai rádióban és televízióban első ízben hangzott fel a Szovjetunió új állami himnusza, amelynek szövegét és zenéjét május 27-én hagyta jóvá a Legfelsőbb Tanács elnöksége. A Népszabadság – amely ebben a lapszámban olyan vehemenciával ítéli eli a rhodéziai választási csalásokat, mintha nálunk mi sem történt volna harminc évvel korábban – sem segít sokat, ugyanis ezt a mondatot csak annyival fejeli meg, miszerint a moszkvai üzletekben már megjelentek a himnusz hanglemezei.

A szovjet himnuszként csak az első versszakot és a refrént ismerő – és annak éneklésére is megtanított – magyar állampolgár így nem is tudhatta meg, hogy Sztálin neve kikerült a szövegből (mint ahogy talán azt sem tudta, hogy benne volt). De ez az első rész is változott, az 1944-es

Szabaddá tett népek örök szövetsége,
A nagy Oroszország nagy műve e frigy.
Hogy éljen a szovjet hatalma, egysége:
A nép így akarta s megalkotta így.
Szálljon szabad hazánk,
Dicsőség fénye rád,
Népek szabadságát vívod ki te!
Zászlód a Szovjetet,
Zászlód a népeket
Győzelemről győzelemre vigye!

verzióról módosult a napjaink harmincas, negyvenes generációi által ismertté, erre:

Szövetségbe forrt szabad köztársaságok:
A Nagy Oroszország kovácsolta frigy,
A Szovjet hatalma és egysége éljen:
Sok nép így akarta s megalkotta így!
Szálljon szabad hazánk,
Dicsőség fénye rád,
Népek barátságát vívtad te ki!
Lenini párt vezet,
Láng, mely a népeket
Kommunizmus győztes útján viszi.

A himnusz szövegének kalandos története még ezzel sem ért véget. A Szovjetunió felbomlása után Oroszország új himnuszt választott, ám a kilencvenes évek második felében visszatértek a szovjet himnuszhoz, pontosabban annak szöveg nélküli változatához.

Ezen módosított Putyin elnök 2000-ben, amikor a meglévő zenéhez újabb, immár harmadik, kommunizmus nélküli, Oroszországról mint a "mi szent államunkról" szóló szöveget íratott – kivel mással, mint a nagy nemzeti himnuszszövegíró Mihalkovval. Aki annyit azért benne hagyott a korábbi hangulatból, hogy a refrén második és harmadik sora magyar fordításban így hangzik:

Testvéri népek hatalmas szövetsége,
Elődök adta népi bölcsesség!