1980: hurrá, megnyílt a Sugár!

2008.10.29. 14:07

Igazi jó hírrel örvendeztette meg olvasóit az Esti Hírlap: megnyílik az Örs vezér téri Sugár üzletközpont.

"Sok kis bolt és négy nagy áruház - Csemege, Keravill, Szivárvány és Vas- és Edénybolt - kap benne helyet. A Sugár a mai kornak megfelelő, praktikusan felépített létesítmény, amely sok olyan szolgáltatást nyújt a vásárlási lehetőségek mellett, amelyekért eddig be kellett utazni a város központjába."

A kibontakozó szocialista piacgazdaság szép példája, hogy a Sugárral párhuzamosan, annak közelében nyílt meg alig egy nappal később Skála Expo téli bevásárlóközpont. Az Esti Hírlapban négyoldalas reklámban harangozták be az eseményt. Az 1 literes Márka 11 forint, az importált csemegeuborka 7 forint 50 fillér, hat darab friss tojás 12 forint, a Tomi Sztár mosópor 100 forint, a dominójáték 50 forint, a Vilia importált fényképezőgép pedig csupán 400 forint volt az új áruházban. Hogy a 18 forintos 8x4 zsebdezodort vagy a 9400 forintba kerülő IK-12-es vegyestüzelésű kazánt (olajégő nélkül) már ne is említsük. Az árulistát felvezető reklámcikkben nem kis büszkeséggel említették meg:

"A szocialista országokban elsőként megvalósuló, merőben újfajta kereskedelmi centrum a hozzákapcsolódó létesítményekkel együtt összesen 26 ezer négyzetméter alapterületű lesz. [...] Eladótere mintegy 14 ezer négyzetméter lesz, akkora, mint a Skála Budapest Nagyáruház három szintje együtt. Belső tere raktárszerűen kialakított. Az áru jelentős része ugyanúgy dobozban, rekeszben, egységcsomagokban lesz, ahogy közvetlenül a termelőüzemekből érkezik, s az áru őrzését tévékamera-rendszer látja el. [...] Egyes termékek csak 3-5, más cikkek 20-60 százalékkal is olcsóbbak lehetnek. Érdekesség, hogy egyes, nagyobb értékű, minőségi hibás, a szállítás során megsérült, de javítható (karcolt) termékekre alkudhat a vásárló az eladóval."

Na, de térjünk vissza a Sugárhoz. Hogy mekkora várakozás előzte meg a nyitást, az ma már elképzelhetetlen (Bár a 2000-es években, az első Electroworld megnyitásakor is eléggé megtaposták egymást az emberek):

"Sokan már reggel 5-kor sorban álltak az egy órával később nyitó Csemege ABC előtt, írja riportjában a Népszabadság. - Az első napok a legnehezebbek - törli meg homlokát Csipak Antal, az áruház igazgatója. - Az 500 bevásárlókocsi már az első órákban is kevésnek bizonyult, így a tartalékból még százat bevetettünk. Az a szerencsénk, hogy a központ hatvanfős kisegítő csapatot küldött, hiszen a 200 dolgozónk nemigen győzné ezt a rohamot. Persze ennek csak örülni tudunk, hiszen rekordforgalomra számítunk. A pénztáraknál nem ritka a több ezer forintos vásárlás sem."

A lap tudósítója pazar kínálatról számolt be, de a berendezések is elnyerték a tetszését. A pénztárgépek szinte hangtalanul üzemeltek, középen pedig egy cseréppel fedett faházikó, az úgynevezett Csemege-sziget várta a vásárlókat a finomságokkal, rakott húsokkal, libamájjal, lazaccal.

A Népszabadság negatív kritikát is megfogalmaz: az áruházban kevés a játék, valamint - bár nem akarnak ünneprontók lenni - az első emeltről a földszintre vezető lépcsősor vége balesetveszélyes. De miért is?

"A földszinten, ahol a lépcső véget ér, még másfél méter szélességben egy megemelt teraszra érkezik a gyalogos, s arról is egylépcsőnyit kell lelépni. És hiába állítottak ide egy rendészt, aki mindenkit figyelmeztet erre a lépcsőre, a lejövő tömegből rendszeresen elesnek az emberek."

A Várszegi Gábor vezette Fotex Rt. 2003 decemberében lett a Sugár Áruház 98,3 százalékos tulajdonosa. Az áruházat azóta felújították, kibővítették, Multiplex mozi is helyet kapott benne.