1984: újraválasztják Ronald Reagant

2008.11.05. 16:10

Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke már november 8-án táviratban gratulált Ronald Reagannek az újabb elnökválasztási győzelme alkalmából. Gratulált, de biztos nem örült neki.

A vesztes, a demokrata Walter Mondale (az első elnökjelölt, aki női alelnökjelölttel indult) sürgette, hogy a régi-új elnök tegyen valódi lépéseket a fegyverzetkorlátozás érdekében. Reagan megígérte, hogy tenni fog, de a tárgyalások a szovjetekkel a nem nyilvános csatornákon zajlanak majd, jelentette a Népszabadság washingtoni tudósítója. Csernyenko volt ekkor már az SZKP KB főtitkára, egy megroggyant öregember. Ma már könnyű okosnak lenni, de akkor, 1984-ben még nagyon kevesen tudták, vagy merték remélni, hogy az általa irányított birodalom sincs jobb kondícióban.

Az elnök és felesége, Nancy

Ronald Reagan első megválasztása előtt még a gonosz birodalmának nevezte a Szovjetuniót, és elvetette a fegyverzetkorlátozást, később azonban leszerelési tárgyalásokat folytatott vele. Ezeket a tárgyalásokat gyorsította meg a csillagháborús blöff, vagyis az amerikai űrfegyverkezési tervek, amelyekből az égvilágon semmi, de semmi sem valósult meg, viszont egy dologra jó volt: a gazdasági összeomlás szélén álló Szovjetunió képtelen volt egy saját csillagháborús kutatás finanszírozására, ezért inkább elfogadta Washington ajánlatát és felszámolta nukleáris arzenálja egy részét.

De térjünk vissza az elnökválasztáshoz, amit 58-41 arányban, vagyis hihetetlen nagy fölénnyel nyert Reagan. Nézzük, mit várt a Népszabadság az újraválasztott elnöktől:

"A borúlátók azt mondják: Ronald Reagannek már nem kell semmivel sem törődnie, újra már nem választható. Ezért, mondják, nyugodtabban haladhat a szélsőséges politika nyomvonalán tovább. A derűlátók szerint viszont eljött az ideje annak, hogy Ronald Reagan a történelemkönyvek számára dolgozzon. Megválasztásához szüksége volt a szélsőjobboldalra, de további tevékenységéhez már nincsen. Az a tény, hogy még a választások előtt sikerült legalább személyes kapcsolatot teremtenie a szovjet vezetéssel, értékelhető úgy is: a korábbi Reagan-politika módosulásának mégiscsak látszanak a jelei. Mindez azonban a történelemkönyvek számára kevés, a történelmi pillanat megragadásához még nem elegendő."

Nos, Reagan bekerült a történelemkönyvekbe: megnyerte Amerikának a hidegháborút.

A kilencvenes évek elején, évekkel mandátuma lejárta után, érzelmes levélben tudatta az amerikai néppel, hogy Alzheimer-kórt diagnosztizáltak nála, majd eltűnt az emberek szeme elől. 2004. június 5-én halt meg.