1994: Horn Gyula szájáról olvasnak

2009.01.25. 09:23

A történet egyszerű: Pálfy G. István, az MDF-vezette Magyarország tévéhíradójának főszerkesztője felkért egy süketnéma fiatalembert: olvassa le szájról, mit mond Horn Gyula a parlamentben a padszomszédjának, mialatt Boross Péter miniszterelnök beszél.

Ez volt az a korszak, amikor a közszolgálati televízió a lehető legotrombább módon akarta lejáratni a közelgő országgyűlési választás esélyes pártját, az MSZP, és ezzel valószínűleg még Horn Gyulánál is többet tett a párt elsöprő 1994. tavaszi választási győzelméért.

Ekkoriban tűnt fel például a tévében egy svédországi magyar, akinek állítólag személyesen a karhatalmista Horn Gyula rúgta ki a fogait az 1956-os forradalom utáni hónapokban. A tévéhíradó számolt be lelkes tudósításokban arról, hogy kazamatarendszer van az MSZP Köztársaság téri pártszékháza alatt, és akár még most is lehetnek ott túlélő rabok. Közben meg az MSZP népszerűsége csak nőtt és nőtt.

Tanulságos, hogyan interpretálta a kormánypárti Új Magyarország Pálfy G. akcióját. Mint látni fogják, az Új Magyarország szerint arról volt szó, hogy a hős Pálfy G. meg akarta védeni szegény Hornt. A cikk címe: Össztűz zúdult Pálfy G. Istvánra, a Híradó főszerkesztőjére és Nahlik Gábor alelnökre:

"Az történt, hogy egy hallássérült fiatalembert Pálfy G. István felkért arra, hogy olvasson utána, mit mondott Horn Gyula pártelnök Boross Péter miniszterelnök beszéde alatt.

Az Új Magyarország értesülése szerint a főszerkesztőt az motiválta, hogy olyan híreszteléseknek akart elébe menni, amelyek szerint Horn pártelnök ellen valamiféle hordóügy készül; szerette volna elkerülni a lehetséges politikai botrányt, lehetetlennek tartva azt, hogy olyan rutinos diplomata, mint Horn Gyula, a nyilvánosság előtt, kamerák kereszttüzében bármiféle okot adhatott volna a gyanúsításokra. Pálfy G. István lapunknak elmondta: az így szerzett információt csak az esetben kívánta volna felhasználni, ha megtámadják Horn Gyulát hallhatatlan kijelentése miatt. Juhász László hírigazgató szerint legfeljebb etikai hiba történt, a személyiségi jogot nem sértette meg a Híradó főszerkesztője, mivel nem élt vissza értesülésével, és nem használta fel más kárára az így szerzett információt."

A szájról olvasás végül nem került adásba. Ahogy Pálfy G. a Médiakutatónak adott 2004-es interjúban fogalmazott:

"A szájról való leolvasás anyaga nem került képernyőre, mert megakadályoztam. Igaz, az újságokban megjelent, de én nem engedtem képernyőre. Vagyis olyan bűnöket írnak a rovásomra, amelyeket nem követtem el, mások követték el."

Horn Gyula 1994 nyarától négy évre miniszterelnök, Pálfy G. István ugyanennyi időre munkanélküli lett.