1987: Átúsznak az USA-ból a Szovjetunióba

2009.08.07. 15:53

1987. augusztus 7-én egy amerikai hosszútávúszó a Bering-szoros fagyos vízén keresztül átúszott az Egyesült Államokból a Szovjetunióba, amelyet azóta is a hidegháború közelgő befejezésének egyik jelképes eseményeként tartanak számon. Az akkor harmincéves Lynne Cox két óra tizenhat perc alatt tette meg a négy Celsius fokos vízben a két szuperhatalmat elválasztó négy kilométeres távot a Diomede-szigetek között.

lynne-cox

Cox már kilencévesen tehetséges hosszútávúszónak bizonyult, és tizennégy éves korában átúszta a Kalifornia déli részénél található 49 kilométer széles Catalina-csatornát. Egy évvel később pedig a leggyorsabban kelt át a Nagy-Britannia és Franciaország között található La Manche csatorna legkeskenyebb pontján.

1987-ben nem önmagában a távolság, hanem sokkal inkább a fagyos víz jelenthetett új kihívást. Cox éppen ezért az átúszást megelőző hónapokban 3-5 celsius fokos vízben készült a próbatételre, amelyhez végül speciális ruhát sem használt. A fókanőnek is emlegetett Coxnak az adottságai is segítettek, mivel a testzsír százaléka 36 százalék, ami másfél-kétszerese az átlagos 18-25 százaléknak, olvasható a BBC-n.

A Diomede-szigetek két sziklás szigetből áll szinte pontosan a Bering-szoros közepén. A Nagy Diomede Oroszországhoz, míg a Kis Diomede az Egyesült Államokhoz tartozik. 1987-ben többen már egyértelműen az enyhülés jeleként értelmezték, hogy Mihail Gorbacsov szovjet elnök engedélyezte Coxnak az átkelést, és ünnepélyes fogadóbizottságot is küldött az orosz oldalra.

800px-BeringSt-close-VE

„Nagyon boldog vagyok, ezt nem is képzeltem volna. Megnyitották előttünk a kapukat, és megengedték, hogy partra lépjek náluk” - mondta az átúszás után Cox. "Az egész annyira csodálatos volt." Az úszónő nevét megismerték a Szovjetunióban, Gorbacsov pedig a következő években többször is megemlékezett tettéről, amelyet a közeledés érzékeltetésére használt fel.

„Az előző nyáron egy Lynne Cox nevű bátor amerikainak csupán két órájába került, hogy átússzon országaink között. Láthattuk, hogy partra lépésekor milyen őszinte és barátságos volt a találkozás népünk és az amerikaiak között. Bátorságával bizonyította, hogy milyen közel állnak egymáshoz népeink” - mondta a History.com szerint egy atomfegyverekről szóló megállapodás aláírásakor a Fehér Házban. A BBC szerint ugyanakkor az Egyesült Államokban korántsem volt annyira közismert az eset, mint amennyire a szovjet elnök gondolta, ezért az aláíráson jelenlévő Ronald Reagan elnök sem igen tudta, hogy kiről beszél kollégája.

Lynne Cox azóta több rekordot is megdöntött már, 2003-ban az Antarktiszon fél Celsius fokos vízben úszott le két kilométert.