1967: Lángoló pokollá változik egy amerikai hadihajó

2011.07.29. 09:51

1967. július 29-én az egyik saját vadászgépéről véletlenül elindított rakéta miatt szabályosan csatatérré változott a USS Forrestal amerikai repülőgép-hordozó fedélzete, a pusztító lángokban 134-én életüket vesztették, 21 vadászgép megsemmisült, a károk mértéke meghaladta a 72 millió dollárt, derül ki a hajóra emlékező Forrestal.org-on. John McCain későbbi amerikai szenátor és republikánus elnökjelölt éppen csak megúszott egy robbanást.

A Forrestalt a vietnami háború alatt, 1967. június 6-án vezényelték át a virginiai Norfolkból Vietnam partjaihoz, ahol július 25-én foglalta el állomáshelyét. Négy nap alatt 150-szer repültek ki a fedélzetéről vadászgépek Vietnam fölé, azonban egyik sem sérült meg. Július 29-én délelőtt a második bevetésre készültek, amikor elszabadult a pokol.

Az egyik F-4 Phantom vadászgép egy műszaki hiba miatt véletlenül elindított egy rakétát, amely átrepült a fedélzeten, majd egy éppen felszálláshoz készülődő A-4 Skyhawkba csapódott. A rakéta ugyan nem robbant fel, azonban a Skyhawk megrongálódott üzemanyagtartályából kiömlő üzemanyag belobbant és a lángok gyorsan terjedtek a fedélzeten.

A közeli gépekből kétségbeesetten menekültek a pilóták, miközben mások megpróbálták oltani a lángokat, azonban két 450 kilós bomba is felrobbant, és a vadászgépek rakétái voltak a következők. A szélben gyorsan terjedtek a lángok, sokan a robbanásokban haltak meg, mások a hálókamráikban rekedtek.

Az egymást követő robbanások lyukat ütöttek a fedélzetbe, egy ponton pedig már a Forrestal fele lángolt. A közeli amerikai hajók gyorsan a repülőgép-hordozó segítségére sietett, és fecskendőkkel oltották a lángokat. A fedélzeten néhány óra alatt megfékezték a tüzet, azonban a teljes oltás csaknem egy napig tartott.

A pusztítót tűzben 134-en életüket vesztették, 161-en megsebesültek, a második világháború vége óta nem haltak meg ennyien egy amerikai hadihajón. A túlélők között volt a hajón éppen A-4 Skyhawk pilótaként szolgálatot teljesítő John McCain későbbi republikánus politikus, akinek sikerült elmenekülnie nem sokkal később felrobbanó vadászgépéből, azonban a lábán és a mellkasán is repeszek találták el.

McCain a USS Oriskany fedélzetére jelentkezett szolgálatra, három hónappal később lelőtték a gépét Észak-Viatnam felett, ő pedig fogságba esett. Csak öt és fél évvel később, 1973-ban engedték szabadon.

A tűz eloltása után a USS Forrestal fedélzete úgy nézett ki, mintha csak légitámadás érte volna a hajót, mindenfelé repülőgéproncsok hevertek, huszonegy vadászgép megsemmisült, negyvenhárom másik megrongálódott.

A Forrestalon előbb a Fülöp-szigeteken végeztek gyorsjavítást, majd szeptember 14-én érkezett vissza Norfolkba. Ott teljesen helyrehozták, és a következő áprilisban újra szolgálatba állították, de már nem tért vissza Vietnamhoz. A USS Forrestalt említik többek között az 1981-es Kincs, ami nincs című Bud Spencer-Terrence Hill filmben, a fedélzetét ugyan nem láthatjuk, azonban a legénységének helikopterrel érkező tagjai gyűjtik be végül a „kincset”.

Az esetet kivizsgáló bizottság jelentésében javasolta, hogy a tűzriadós kiképzésen javítsanak, emellett szereljenek fel távirányítású tűzoltó készülékeket a fedélzetre. Azóta megerősítették az amerikai hadihajókon a tűz esetére kidolgozott biztonsági intézkedéseket.