Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Ideiglenesen folytatódik az iskolatej program

2001.04.10. 15:37
A Tej Terméktanács ebben a hónapban saját költségére szállíttatja a tejet a gyerekeknek, miután április 2-án lezártnak nyilvánította a Fölművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az iskolatej programot, mert az Állami Számvevőszék eljárást indított az akció törvénytelen finanszírozása miatt. A hosszú távú megoldáson még törik a fejüket az illetékesek.
"Reméljük, hogy zavartalanul folytatódhat az iskolatej program, bár végleges döntés csak az április 23-ai közgyűlésen születik majd" - nyilatkozta lapunknak Berki Viktor, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója. Szerinte nem volt törvénytelen a program finanszírozása, és biztos benne, hogy az FVM ezután is el tud majd különíteni pénzt a költségek fedezésére.

Berki közölte: nem csak egy kiemelten fontos szociális programot lát az iskolatej akcióban, hanem a tejtermékek fontos piacra jutási támogatását is. A program ugyanis egy évben több mint 20 millió liter tej forgalmát jelenti.

A tejtermelőket és szállítókat tömörítő Tej Terméktanács az április 2-i beszüntetés óta saját költségére szállítja a tejet a már megszokott helyekre. Mivel a tavaszi szünet pont erre az időszakra esik, így az egyhónapos normális költségek körülbelül egyharmadát fizeti ki a tanács, ez mintegy 30 millió forintot jelent.

A Tej Terméktanács eddig éves szinten 200 millió forinttal támogatta az akciót.