Géza
-11 °C
-4 °C

Oroszoké a magyarok kazah követelése

2006.06.19. 08:03
Százmilliárdos magyar követelést vettek meg az oroszok potom hatmilliárdért. A tendert egy kicsiny magyar kft nyerte, a tulajdonos azonban azóta már egy bahamai székhelyű cég, melynek vezetője egy moszkvai nagyvállalkozó.

Egy moszkvai vállalkozó vezette orosz társaság vásárolta meg Magyarország kazahsztáni követelését még márciusban hatmilliárd forintért - tudta meg a Népszabadság. Az adósságot a magyar állam eddig hiába követelte, Kazahsztán ugyanis nem ismerte el.

A tartozás százmilliárdos nagyságrendű, még a 90-es évek elején keletkezett, amikor magyarok építettek meg egy energetikai beruházást a kazahsztáni Tengizben. Az építkezés ellenértékét senki sem fizette ki, viszont a kazahok egy amerikai multival használták a berendezéseket.

A követelés megvásárlására kiírt tendert egy apró magyar kft. nyerte, ám a magyar tulajdonosok a 6 milliárd kifizetése után eltűntek, és egy, a Bahama-szigeteken bejegyzett cég lett az új tulajdonos.

A magyar államnak a jelek szerint a nagy nemzetközi olajjátszmák nyomán csöppent le most hatmilliárd forint. Természetesen az ország a többi pénzről örökre lemondhat.