Mária
18 °C
28 °C

A Tesconak fizetnie kell

2003.09.17. 12:05
Jogellenesen bocsátotta el a Tesco Globál Rt. budaörsi üzletének egyik korábbi középvezetőjét a hipermarketlánc - mondta ki nem jogerős ítéletében a Pest Megyei Munkaügyi Bíróság. A Tesco fellebbez, mert nem ért egyet a döntéssel, melynek értelmében 6,9 millió forintot kellenne fizetnie. Az összeg a ki nem fizetett túlórákból, illetve az elmaradt munkabérből tevődik össze, de a bíróság értékelve a Tesco perbéli magatartását plusz tízhavi munkabért is megítélt a volt dolgozónak.
Betegállományban lévő dolgozójának mondott fel a Tesco még 2001. nyarán - adta hírül korábban az Index. Az ügy előzménye, hogy a cég egyik volt középvezetője súlyos fertőzés miatt megbetegedett, ám az budaörsi áruház vezetése értésére adta: ha táppénzre megy, már nem várják vissza dolgozni.

Döntés és halasztás

A Tesco-vezető néhány hetet betegen dolgozott, majd mégis táppénzre ment, ezután viszont már gyógyulása után sem vehette fel a munkát, mert elbocsátották. A munkavállaló munkaügyi pert indított a cég ellen, a szerinte jogtalan felmondás miatt, illetve a ledolgozott, ám ki nem fizetett túlóra pótlékainak megszerzésért, valamint kártérítést követelt, amiért betegen dolgoztatták. A Pest Megyei Munkaügyi Bíróság ez utóbbi ügyben nem hozott döntést, mert azt különválasztotta a munkaügyi vitától.

Jogtalan elbocsátás

A bírói testület első fokú határozatában jogtalannak minősítette az elbocsátást, mert arra úgy került sor, hogy a dolgozó táppénzen volt. Ezért arra kötelezte az alperes Tescot, hogy fizesse ki a munkavállaló elmaradt munkabérét. Ugyancsak jogosnak ítélték a túlórák kifizetése iránti kérelmet, s miután a Tesco-nál "megsemmisült" a jelenléti ív, mely alapján kiszámítható lett volna a jogos járandóság, a bíróság a dolgozó átlagbérének húsz százalékát ítélte meg a túlórák ellentételezéseként. A hipermarket lánc perbéli magatartását a bíróság plusz tíz havi kifizetendő munkabérrel bűntette.

Időhúzás

Az Index információi szerint például fél évet azért csúszott a per, mert a cég egy tavaly júniusi tárgyalás elhalasztását arra hivatkozva kérte, hogy szabadságon lesznek a megbízott ügyvédi iroda jogászai. Ugyancsak több hónapig tartott, amíg beszerezték az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól a Tesco által kiállított táppénzes papírok alapján kifizetett járandóságot, mert bár a Tesconak megvoltak ezek a papírok azt indítványozta, hogy az OEP-től szerezzék be az adatokat.

A nem jogerős bírósági döntés értelmében a cégnek 6,9 millió forintot kell fizetnie volt dolgozójának.

A Tesco fellebbez

A Tesco megvárja az ítélet írásba foglalását, de bizonyos, hogy fellebbezéssel él az ítélet ellen - nyilatkozta az Indexnek Danks Emese, a Tesco Global Rt. szóvivője, aki egyéb információt nem kívánt az üggyel kapcsolatban adni.