Albert, Lipót
3 °C
12 °C

A Tesconak fizetnie kell

2003.09.17. 12:05
Jogellenesen bocsátotta el a Tesco Globál Rt. budaörsi üzletének egyik korábbi középvezetőjét a hipermarketlánc - mondta ki nem jogerős ítéletében a Pest Megyei Munkaügyi Bíróság. A Tesco fellebbez, mert nem ért egyet a döntéssel, melynek értelmében 6,9 millió forintot kellenne fizetnie. Az összeg a ki nem fizetett túlórákból, illetve az elmaradt munkabérből tevődik össze, de a bíróság értékelve a Tesco perbéli magatartását plusz tízhavi munkabért is megítélt a volt dolgozónak.
Betegállományban lévő dolgozójának mondott fel a Tesco még 2001. nyarán - adta hírül korábban az Index. Az ügy előzménye, hogy a cég egyik volt középvezetője súlyos fertőzés miatt megbetegedett, ám az budaörsi áruház vezetése értésére adta: ha táppénzre megy, már nem várják vissza dolgozni.

Döntés és halasztás

A Tesco-vezető néhány hetet betegen dolgozott, majd mégis táppénzre ment, ezután viszont már gyógyulása után sem vehette fel a munkát, mert elbocsátották. A munkavállaló munkaügyi pert indított a cég ellen, a szerinte jogtalan felmondás miatt, illetve a ledolgozott, ám ki nem fizetett túlóra pótlékainak megszerzésért, valamint kártérítést követelt, amiért betegen dolgoztatták. A Pest Megyei Munkaügyi Bíróság ez utóbbi ügyben nem hozott döntést, mert azt különválasztotta a munkaügyi vitától.

Jogtalan elbocsátás

A bírói testület első fokú határozatában jogtalannak minősítette az elbocsátást, mert arra úgy került sor, hogy a dolgozó táppénzen volt. Ezért arra kötelezte az alperes Tescot, hogy fizesse ki a munkavállaló elmaradt munkabérét. Ugyancsak jogosnak ítélték a túlórák kifizetése iránti kérelmet, s miután a Tesco-nál "megsemmisült" a jelenléti ív, mely alapján kiszámítható lett volna a jogos járandóság, a bíróság a dolgozó átlagbérének húsz százalékát ítélte meg a túlórák ellentételezéseként. A hipermarket lánc perbéli magatartását a bíróság plusz tíz havi kifizetendő munkabérrel bűntette.

Időhúzás

Az Index információi szerint például fél évet azért csúszott a per, mert a cég egy tavaly júniusi tárgyalás elhalasztását arra hivatkozva kérte, hogy szabadságon lesznek a megbízott ügyvédi iroda jogászai. Ugyancsak több hónapig tartott, amíg beszerezték az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól a Tesco által kiállított táppénzes papírok alapján kifizetett járandóságot, mert bár a Tesconak megvoltak ezek a papírok azt indítványozta, hogy az OEP-től szerezzék be az adatokat.

A nem jogerős bírósági döntés értelmében a cégnek 6,9 millió forintot kell fizetnie volt dolgozójának.

A Tesco fellebbez

A Tesco megvárja az ítélet írásba foglalását, de bizonyos, hogy fellebbezéssel él az ítélet ellen - nyilatkozta az Indexnek Danks Emese, a Tesco Global Rt. szóvivője, aki egyéb információt nem kívánt az üggyel kapcsolatban adni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?