Emma
9 °C
26 °C

Tilos lenne álarcban tüntetni

2006.11.04. 10:02
Az igazságügyi tárca megtiltaná, hogy valaki úgy tüntessen, hogy eltakarja az arcát. A gyülekezési törvény készülő módosításában a minisztérium úgy minősítené ezt, hogy ilyenkor már az illető nem minősül békés tüntetőnek - írja a Magyar Hírlap.

A tüntetők is legyenek azonosíthatóak, ne csak a rendőrök - ezt szeretné elérni az igazságügyi és rendészeti minisztérium a gyülekezési törvény módosításakor. A jogszabály csak kétharmados többséggel változtatható meg egyébként.

A tervezet tiltaná, hogy valaki az arcát eltakarva demonstráljon, ekkor már nem is lenne békés tüntetőnek tekinthető. Minderről Kondorosi Ferenc, a tárca államtitkára számolt be, miután találkozott a kormányfő által felkért három jogi szakértővel, Bán Tamással, Ádám Antallal és Tölgyessy Péterrel.

A módosítási javaslatok korlátoznák a demonstrációk időtartamát is: egytől öt napig tarthatnának a tüntetések, ám meg lehetne hosszabbítani őket. Elvetették ugyanakkor azt az ötletet, hogy a demonstrációkat az önkormányzatoknál, és ne a rendőrségnél kelljen bejelenteni. A rendőrség Kondorosi szerint ugyanis kevésbé átpolitizált.

Az új szabályozás szerint nem lehetne hangosan tüntetni este tíz és reggel hat óra között lakóházak, kórházak, oktatási és egyházi intézmények közelében.