Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Minden vagyonát ki kell árusítania Tiszaderzsnek

2008.09.10. 17:30
71 milliós tartozást halmozott fel, és a rendezési processzust is elbénázta a falu, ezért a bíróság elrendelte a teljes vagyoneladást.

A csődhelyzetben lévő Tiszaderzs minden értékesíthető vagyonának eladását rendelte el a bíróság, miután hitelezőkkel való adósságrendezési eljárás során nem tartották be a jogszabályokban előírt határidőket - közölte a Tisza-menti település jegyzője.

Bóta Mihály tájékoztatása szerint az önkormányzatnak az idén januárban indult adósságrendezési eljárás keretében 210 nap állt a rendelkezésére, hogy megegyezzen a hitelezőivel, amelyek március végéig összesen 71 millió forintra nyújtottak be igényt.

Az előírás alapján megalakult adósságrendező bizottság a pénzükre váró beszállítókkal való tárgyalás után június végére elkészített egy egyezségi javaslatot. Az önkormányzatnak ennek elfogadásáról legkésőbb augusztus 5-ig kellett volna döntenie, hogy konkrét egyezségeket külön-külön meg lehessen tenni.

A polgármester a testületi ülést azonban csak nyolc nappal későbbre hívta össze, így kicsúsztak a törvényi határidőből és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság elrendelte a vagyonfelosztást a hitelezői igények kielégítésére - tette hozzá a jegyző.

A bírósági döntés szerint a település minden értékesíthető vagyonát pénzzé kell tenni, nem adhatók el viszont a kötelező feladatok ellátáshoz szükséges ingatlanok, berendezések és eszközök.

Bóta Mihály úgy látja: mivel Tiszaderzsnek alig van forgalomképes vagyona, az érte kapott pénzből várhatóan csak a hitelezők egy részét tudják kielégíteni.

Tiszaderzs önkormányzatánál a tavalyi év utolsó hónapjaiban csaknem 30 millió forintnyi lejárt határidejű közüzemi szállítói tartozás halmozódott fel, és idén januárban már a segélyeket és a béreket sem tudták határidőre kifizetni.

A bíróság szintén januárban pénzügyi gondnokot jelölt ki Tiszaderzsre, és ezután indult el a csődhelyzetben lévő települési önkormányzat adósságrendezési eljárása. Megalakult a pénzügyekkel foglalkozó bizottság, megkezdték a pénzügyi reorganizációs terv készítését. Az adósságrendezési eljárás sikere érdekében a pénzügyi biztos kijelölésétől számítva az önkormányzati tartozásokra már nem nyújthattak be inkasszót a pénzüket követelők.