Jolán
2 °C
4 °C

Minden vagyonát ki kell árusítania Tiszaderzsnek

2008.09.10. 17:30
71 milliós tartozást halmozott fel, és a rendezési processzust is elbénázta a falu, ezért a bíróság elrendelte a teljes vagyoneladást.

A csődhelyzetben lévő Tiszaderzs minden értékesíthető vagyonának eladását rendelte el a bíróság, miután hitelezőkkel való adósságrendezési eljárás során nem tartották be a jogszabályokban előírt határidőket - közölte a Tisza-menti település jegyzője.

Bóta Mihály tájékoztatása szerint az önkormányzatnak az idén januárban indult adósságrendezési eljárás keretében 210 nap állt a rendelkezésére, hogy megegyezzen a hitelezőivel, amelyek március végéig összesen 71 millió forintra nyújtottak be igényt.

Az előírás alapján megalakult adósságrendező bizottság a pénzükre váró beszállítókkal való tárgyalás után június végére elkészített egy egyezségi javaslatot. Az önkormányzatnak ennek elfogadásáról legkésőbb augusztus 5-ig kellett volna döntenie, hogy konkrét egyezségeket külön-külön meg lehessen tenni.

A polgármester a testületi ülést azonban csak nyolc nappal későbbre hívta össze, így kicsúsztak a törvényi határidőből és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság elrendelte a vagyonfelosztást a hitelezői igények kielégítésére - tette hozzá a jegyző.

A bírósági döntés szerint a település minden értékesíthető vagyonát pénzzé kell tenni, nem adhatók el viszont a kötelező feladatok ellátáshoz szükséges ingatlanok, berendezések és eszközök.

Bóta Mihály úgy látja: mivel Tiszaderzsnek alig van forgalomképes vagyona, az érte kapott pénzből várhatóan csak a hitelezők egy részét tudják kielégíteni.

Tiszaderzs önkormányzatánál a tavalyi év utolsó hónapjaiban csaknem 30 millió forintnyi lejárt határidejű közüzemi szállítói tartozás halmozódott fel, és idén januárban már a segélyeket és a béreket sem tudták határidőre kifizetni.

A bíróság szintén januárban pénzügyi gondnokot jelölt ki Tiszaderzsre, és ezután indult el a csődhelyzetben lévő települési önkormányzat adósságrendezési eljárása. Megalakult a pénzügyekkel foglalkozó bizottság, megkezdték a pénzügyi reorganizációs terv készítését. Az adósságrendezési eljárás sikere érdekében a pénzügyi biztos kijelölésétől számítva az önkormányzati tartozásokra már nem nyújthattak be inkasszót a pénzüket követelők.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?