Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Üzentek a szabad demokratáknak

2006.10.30. 15:00
A Népszabadság szerint a kormány az SZDSZ-szel már majdnem megállapodott a titoktörvényről, pedig nem. A jogvédők szerint az, ahogy a kormányzat a módosítást kezeli, a kormány morális legitimitását kérdőjelezi meg.

A titoktörvény módosításáról ír a hétfői Népszabadság, amely szerint megegyezéshez közeli állapot alakult ki a koalíciós pártok között. Információink szerint ugyanakkor az MSZP-frakció illetékes képviselői még nem is ismerik az előterjesztést.

Az SZDSZ képviselői sem tudnak megállapodásról, sőt, ahogy egyikük fogalmazott, "állnak a tárgyalások, nincs lényegi fejlemény". A titoktörvényt a kormány januárban már megpróbálta elfogadtatni, de akkor az SZDSZ ellenállásán megbukott a kezdeményezés (nem tartották elfogadhatónak, hogy börtönnel is sújthatnák az újságírókat). A Népszabadságban valamennyire részletezett új titoktörvény az újságírókat ugyan mentesítené a börtönbüntetéstől, ha gondatlanságból államtitkokat hoznának napvilágra, de pénzbüntetést vagy közmunkát továbbra is kiszabhatnának. A kiszivárogtató viszont börtönt kaphatna.

A kormányzati tervekről a lapnak kiszivárogtatott hírek szerint a "olyan tágra szabnák a védendő információk körét, hogy abban a költségvetés tervezésére, a gazdaságpolitika átalakítására, az EU-támogatások felhasználására vonatkozó adatok mellett szinte valamennyi, a nemzetközi kapcsolatainkkal összefüggő adat és elemzés is jól elfér". Kizárnák a nyilvános adatok köréből a közpénzből készített tanulmányokat is.

Wiener György MSZP-s képviselő, akinek a munkacsoportja foglalkozna a tervezettel, elmondta, ők még csak a közeljövőben ismerik meg az elképzeléseket.

Pető Iván, aki a tárgyalásokat a szabad demokraták részéről vezeti, azt mondta, nem aktuális a téma. A fideszes képviselők még nem ismerik a kormányzati szándékot, így a kétharmados jogszabályban foglaltak elfogadásáról nem tudtak nyilatkozni.

A lapban megjelent elképzelésekről Schiffer András, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvivője az Indexnek elfogadhatatlannak nevezte, hogy az újságírókat és más a nyilvánosságot szolgáló személyeket, szervezeteket büntetőjogi felelősséggel fenyegessenek kutakodásaik során. "Az baj, ha az újságírók el vannak bizonytalanodva, és az vezeti őket, hogy börtönbe kerülhetnek". A felelősséget a titokgazdáknak kell viselniük, jelentette ki.

A jogvédő szerint az elképzelés "borzasztóan szélesen határozná meg a titokkőröket". Ezt a tervezetet "vissza kell parancsolni a 0 kezdőkörhöz", mert ez a kör az "egész politikát felöleli" - mondta. A jogvédő hiányolta a törvény előkészítésekor az érdekegyeztetést is, jóllehet a különféle érdekszervezeteknek az alapvető tevékenységét korlátozza: "a nyilvánosságban korlátozza a mozgásterüket". Schiffer szerint az, hogy a kormány a jogalkotási törvény rendelkezései ellenére a jogszabálytervezetet nem küldte szét, megkérdőjelezi mennyire tartja szem előtt az áttetsző kormányzás szellemét. Az szerinte a kormány morális legitimitását kérdőjelezi meg, hogy a nyilvánosság lényegét érintő törvény szerint bárki, bármikor titkosíthatna.