Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

A Fidesz szerint Torgyánt nem kell komolyan venni

2001.10.04. 15:55
Borókai Gábor kormányszóvivő szerint Torgyán József legutóbbi időkben tett nyilatkozatai megalázó helyzetbe hozták a Magyar Köztársaságot és annak alkotmányos rendjét. A Fidesz pedig egyenesen felháborítónak tartja, hogy a szocialisták készpénznek veszik az FKGP elnökének kijelentéseit
A szocialista frakció megdöbbenéssel fogadta Torgyán József kisgazda pártelnök szerdai bejelentését, miszerint Orbán Viktor miniszterelnök büntetlenséget ígért fiának, Torgyán Attilának - tudatta az Indexhez eljuttatott közleményében a képviselőcsoport. Az FKGP elnöke ugyanis Győrben kijelentette, hogy a kormányfő azt mondta neki: Jóska bátyám, a fiaddal szembeni eljárást meg fogjuk szüntetni.

A szocialisták - mint azt Vastagh Pál csütörtüök délelőtt kijelentette - interpellálni készülnek az ügyben.

Torgyán pert nyert Csurka ellen
Az FKGP elnöke csütörtökön jogerősen személyiségi jogi pert nyert Csurka Istvánnal, a MIÉP elnökével szemben a Fővárosi Bíróságon. Az ítélet szerint Csurka jogsértő módon írta Torgyánról a Magyar Fórum című hetilap tavaly októberi számában, hogy "vagy elmebeteg, vagy külhatalom megbízottja", illetve, hogy "a holland gazdák betelepítése kapcsán minden szava hazugság". Ezért az bíróság negyedmillió forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére és az ítélet rendelkező részének a Magyar Fórumban történő megjelentetésére kötelezte Csurka Istvánt. A bíróság szóbeli indoklásában rámutatott: bár a szabad véleménynyilvánítás alkotmányos alapjog, és a közszereplőknek, különösen tevékenységükkel összefüggésben, másnál többet kell elviselniük, a perben sérelmezett kifejezésmód még egy kiélezett politikai vitában sem lehet megengedett. A MIÉP elnökének jogi képviselője fenntartotta azt az indítványát, hogy a bíróság rendeljen ki igazságügyi orvos szakértőt Torgyán József elmeállapotának vizsgálatára.
A Fidesz felháborítónak tartja, hogy a szocialisták "készpénznek veszik" Torgyán József kijelentését. A kormánypárt csütörtöki elnökségi ülése után Kósa Lajos alelnök az MTI-nek úgy nyilatkozott: Torgyán József egy nyilvánvalóan kétségbeesett, önmagáért és fiáért aggódó, politikailag, erkölcsileg ellehetetlenült ember, és ez a tény magyarázza a miniszterelnököt hírbe hozó, egyébként képtelen és lehetetlen állítását.

Borókai Gábor kormányszóvivő szerint Torgyán legutóbbi időkben tett nyilatkozatai megalázó helyzetbe hozták a Magyar Köztársaságot és annak alkotmányos rendjét. Úgy véli, hogy az FKGP elnöke szerdán, egy négyszemközti beszélgetésre hivatkozva, olyan kijelentéseket adott a kormányfő szájába, amilyeneket Orbán Viktor sosem mondott. A kormányszóvivő álláspontja szerint Torgyán József nyilatkozata azért is érthetetlen, mert azt a tények is cáfolják, hiszen a Torgyán Attila elleni büntetőeljárás jelenleg is folyamatban van.