16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Nem voltak kétmillióan az MSZP nagygyűlésén

Mit olvas ki Gyurcsány Ferenc szeméből egy aktivista? Miért kapaszkodik a kormányfő a pulpitusba? És mennyibe került a sör? Az MSZP nagygyűlésén jártunk.

Pély Barna igyekezett lázba hozni a tömeget, a tömeg azonban csendeske volt. Igaz, Mikola technozenét elítélő beszéde miatt nagyon toleránsak voltak, a szocialista nyugdíjasok talán még egy üvöltő halálmetált is elviselték volna, nehogy szó érje a ház elejét.
Kövesse percről percre az eseményeket itt!>>

„Veletek vagyunk szocialisták, kitartás”” – kiáltja egy, az Andrássy útra érkező cigányember, kisebb tapsot bezsebelve környezetéből.


Tekintse meg helyszíni képeinket.
(fotók: Barakonyi Szabolcs)

A sarkokon sörsátrak, egy korsó háromszáz, a dobozos háromszázötven. A szocialisták népi-polgári platformja áttörte a hallgatás falát; külön készült kis zászlócskákat osztogattak boldog-boldogtalannak.

A pszichológus és a pártelnök
A szocialisták nagygyűlésén bejátszották Ranschburg Jenő pszichológus videoüzenetét, aki tizenhat év után először érezte úgy, hogy pártpolitikai kérdésekben meg kell szólalnia. Azt mondta, az árok ma nem a bal- és a jobboldal között van, hanem az irracionális érzelmektől vezérelt emberek és a józan, az élhető jelenen és boldogabb jövőn gondolkodni akarók között.

„Azért jöttem, hogy tiszta és világos mondatokat mondjak" – mondta Hiller István pártelnök. "Mi ezt a választást meg akarjuk nyerni, és a ti támogatásotokkal meg is fogjuk nyerni”. A nagygyűlésről bővebben.

A szocialista rajongók a vörös alapú „IGEN MSZP”-s táblák mellett piros-fehér-zöld zászlócskákat lobogtattak. A kellékeket aktivisták osztogatták, ingyen.

Juszt László elhagyni készült a teret, pedig még Szili Katalin sem beszélt. Meglepődünk, hiszen ha ő nincs, akkor "hol a nemzeti politika?" Juszt megnyugtat minket, nem megy el, csak beül egy sörözőbe, mert ők bulizni jöttek.

A Kodály köröndön Nagy-Magyarország térképeket, matricákat, kitűzőket árult egy férfi. A szocialisták nemzeti elkötelezettségét jellemzi, hogy akadt vevő. Az árus szerint különösebb incidens nem történt, bár egyszer összeszólalkozott két vevő, ő félreállt, és megvárta, míg lerendezik egymás között. Vasárnap a Fidesz nagygyűlésre is elmegy, szerinte ott nagyobb sikert arat majd.

A tömeg hömpölyög, de ez nem is igazán jó szó. Az emberek gyülekeznek, örvendeznek, de a lelkesedés olyan, olyan semmilyen. Pozíciót váltunk.

A kormányfő a köztársaságért és a győzelemért
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt miniszterelnök szólt a baloldal megerősödéséről, a felelős politizálásról, a jókedvű országról; hosszasan fejtegette a múlt, a nemzet és a köztársaság viszonyát; többször kiosztotta Orbánt, beszélt a sikeres és erős gazdaságról, a tisztességes választásról. Bővebben

Ha az Andrássy úton tartanak politikai rendezvényt, akkor a pártsemlegeseket mindig megtalálni a Szimpátia sörbárban. Korsó sörrel a kezükben vicceltek a törzsvendégek, és az eget kémlelték, ahol időnként elhúzott egy helikopter. Nem voltak ellenségesek, de barátinak sem neveznénk. Leginkább a nagy vörös táblákon viccelődtek.

Nincs áttörés, de talán majd, ha Gyurcsány Ferenc megszólal. Kezdődik a kormányfőt felvezető klip, a tömegen érződik, hogy szívesen lelkesednének, talán most, hogy megjelenik a vezér. Gyurcsány viszont enervált. A pulpitusba kapaszkodik, érvel, de egy tömegrendezvényen többszörös összetett mondatokat nem lehet mondani, mert követhetetlenné válik, hiszen annyi látnivaló van.

Háromszáz méterről összenéztünk Gyurcsánnyal: ő is ezt gondolja. (Vagy nem.) Várjuk a vasárnapot, és a jövő vasárnapot.  • Tippek
  • Hírek