Több főiskola szedett plusztandíjat

2005.10.06. 18:15
Havas Henrik médiaiskolája mellett a Budapesti Gazdasági Főiskolán és a Kodolányi János Főiskolán is tandíjat szedtek az államilag finanszírozott képzésben résztvevőktől. A Höok vizsgálatot követel, az oktatási biztos vizsgálódik.

Egyre több panasz érkezik a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájához (HÖOK) a hallgatói térítési díjak miatt. Folyamatosan érkeznek a panaszok az oktatási jogok miniszteri biztosához is.

Térítési díj, beiratkozási díj, tandíj

Schöberl Márton, a Höok elnökségi tagja szerint az érdekképviselethez többek között a Budapesti Gazdasági Főiskolával kapcsolatban érkezett panasz. A főiskolán - az MTI felsőoktatási hallgatói forrásból származó információi szerint - azt sérelmezték, hogy az angol nyelvi képzésért szedtek térítési díjakat, holott államilag finanszírozott képzésre járnak a diákok. Az ügyben az MTI Roóz Józsefet, az intézmény vezetőjét nem tudta elérni.

Panasz érkezett a HÖOK-hoz a Kodolányi János Főiskoláról is, amelynek honlapján az szerepel, hogy a beiratkozási díj az államilag finanszírozott hallgatóknak félévente 46 ezer forint. Ez minden főiskolai hallgatóra vonatkozik és az intézmény az 51/2001-es kormányrendeletre hivatkozva kéri ezt a díjat.

Vizsgálódnak

A HÖOK jövő héten találkozik Aáry-Tamás Lajossal az oktatási jogok miniszteri biztosával az ügyekben. Aáry-Tamás Lajos tájékoztatása szerint folyamatosan érkeznek hivatalába a panaszok, sokan személyesen keresik fel és mondják el ezzel kapcsolatos problémájukat. Múlt péntek óta napi 20-25 megkeresést, emailt, telefonhívást regisztrálnak.

A panaszok azt követően szaporodtak meg, hogy a biztos általános vizsgálatot indított a felsőoktatási intézményekben szedett térítési díjak ügyében. A Szegedi Tudományegyetem kihelyezett tagozatán, a Budapest Média Intézetben (BMI) "fejlesztés" címén félévente 80 ezer, majd 90 ezer forintot kellett befizetniük azoknak a levelezős hallgatóknak, aki amúgy államilag finanszírozott (azaz tandíjmentes) képzésre jártak. A pénzt a diákoknak egy magáncég, a Média Menedzser Oktató Kft. számlaszámára kellett utalniuk. (A Magyar Nemzet értesülései szerint a cég 85 százalékban Havas Henrik tulajdona, ügyvezetője pedig Érdi Sándor újságíró).

Az oktatási biztos ajánlást fogalmazott meg, hogy az egyetem szüntesse be a térítési díjak szedését az államilag finanszírozott képzéseknél. Az intézménynek 30 nap áll rendelkezésre, hogy választ adjon elfogadja-e az oktatási jogok biztosának ajánlását.  • Hírek
  • Hírek